![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, tu jeszcze raz ja.
Tym razem chodzi mi o to czy można za pomocą mniej niż 3 zapytań SQL zamienić rekord z rekordem ich idenftykatorami, (tzn. rekord o id=3 będzie miał id=7, a rekord o id=7, id=3)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Od razu mowie ze tego nigdy nie robilem a akurat nie mam jak sprawdzic, ale zobacz to:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
#1062 - Duplicate entry '7' for key 1
nikt nie ma pomyslu?? Ten post edytował Saddam92 7.07.2007, 21:37:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Faktycznie, niepomyślalem ze ID to ID (czyli ze ma uniqa). Gdyby nie ten uniq to zapytanie by smigalo az milo.
Jedyne co mi przychodzi do glowy to skrocenie tego do dwoch zapytan:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok dzięki a jak rozwiązywane są z reguły skrypt z listami na których można dany element przenieść do góry lub do dołu
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz używać coś i wyświetlać w kolejności, to powinieneś dodać sobie dodatkową kolumnę. Wyobraź sobie sytuację, że masz gdzieś w innej tabeli odwołanie to twojego wpisu o ID=3 i tam jest np wartość 100zł a w ID=7 jest 5000zł, zamiana, którą zrobisz będzie tragiczna w skutkach.
Jeśli to co robisz to tylko zmienianie kolejności to dodatkowa kolumna powinna być w porządku. Jeśli ma być więcej zagłębień to poszukaj w sieci: nested sets. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:53 |