![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 2 Dołączył: 17.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc dodaje jakieś dane do bazy, są to teksty z polskimi znakami, robie to przez formularz z poziomu strony i każdy polski znak zamienia sie na ?, w kodzie w head w html mam ustawione iso-8859-2, tabele w bzie maja ustawione porównywanie napisów latin1_swedish_ci a baza ogólnie ma ustawione:
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci Dodam jeszcze ze mam to na localhostie i mam mysql wersje 5 bo 4 w ogóle mi nie działała jestem pewny że to baza bo każdy polski znak prócz ó zmienia sie na ? a nie na innego typu zakodowane znaki nawet obrazu w bazie są ? Ten post edytował stroju 7.07.2007, 19:12:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cholera, chyba ja jakis nie kumaty bo ani jednego zdania nie rozumiem co napisales:) przeczytaj swoj post jeszcze raz...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 2 Dołączył: 17.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc dodaje jakieś dane do bazy, są to teksty z polskimi znakami, robie to przez formularz z poziomu strony i każdy polski znak zamienia sie na ?, w kodzie w head w html mam ustawione iso-8859-2, tabele w bzie maja ustawione porównywanie napisów latin1_swedish_ci a baza ogólnie ma ustawione:
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci Dodam jeszcze ze mam to na localhostie i mam mysql wersje 5 bo 4 w ogóle mi nie działała żeby było ciekawie zrobiłem to samo na innym serwerze i działa poprawnie, więc chyba przyczyna jest w mojej bazie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz ustawione:
Kodowanie strony: iso-8859-2. Kodowanie bazy danych: utf-8. To chyba nie jest dziwne, że coś jest nie tak. Aby polskie znaki były zapisane jak polskie znaki ![]()
-------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 16:28 |