![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wie ktos dlaczego mysql_query w tym zapytaniu caly czas wyrzuca mi wartosc TRUE - czyli napis "jest student" skoro nie ma nikogo takiego o podanym id = 454 ? Nigdy wczesniej mi sie to nie zdarzalo, a teraz nie jestem wstanie tego wyjasnic, oczywiscie tylko tak zle dziala z warunkiem "where" w zapytaniu sql. ![]() ps: same dodaj mi sie teraz tutaj \ do skryptu : P korzystajac jeszcze z okazji, zeby tez nie zakladac drugiego tematu:
num rows w tym przypadku ma wartosc 3, nie wiem dlaczego petla robi sie tylko jeden raz - a dokladnie, wypisuje mi tylko jeden przedmiot z ocena, keidy sa trzy :/ Ten post edytował plurr 7.07.2007, 15:44:15 -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
oba warunki daja taki samy wynik ![]() co do sprawdzania, wynik zwraca czy zapytanie sie powiodlo, a nie czy znalazlo rekord, chyba najprosciej jest policzyc (COUNT), albo sprawdzic czy ma jakas wartosc 2. z pomoca while jest latwiej ![]() Ten post edytował my salsa 7.07.2007, 15:59:25 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. oba warunki daja taki samy wynik ![]() no ja wiem, tylko troche zaczalem juz kombinowac ![]() Cytat co do sprawdzania, wynik zwraca czy zapytanie sie powiodlo, a nie czy znalazlo rekord, chyba najprosciej jest policzyc (COUNT), albo sprawdzic czy ma jakas wartosc ale glupek ze mnie ! ze nie pomyslalem hehe ![]() zrobilem wiec cos takiego, co dziala:
tylko chcialbym sie zapytac czy jest tu sie do czego doczepic, czy mozna to ejszcze prosciej zrobic ? Chodzi o to ze jutro mam egzamin i chcialbym zeby wykladowca nie czepial sie szczegolow - jak to z nim bywa - a co za tym idzie "ocena w doł" :/ Apropo pkt 2, jestem strasznie przyzwyczajony do for, gdzies musial byc blad, napisalem to ejszcze raz i dziala ![]() Ten post edytował plurr 7.07.2007, 16:25:46 -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wie ktos dlaczego mysql_query w tym zapytaniu caly czas wyrzuca mi wartosc TRUE Funkcja mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zwraca albo zmienną typu resource, albo FALSE - nigdy TRUE (jeżeli zbiór wynikowy zapytania będzie pusty zostanie zwrócona zmienna resource). Aby policzyć, ile rekordów zostało zwróconych poprzez zapytanie SELECT, musisz użyć funkcji mysql_num_rows" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.Więc dlaczego warunek if($query==true) jest spełniony? Ano dlatego: Converting to boolean. Cytat Apropo pkt 2, jestem strasznie przyzwyczajony do for, gdzies musial byc blad, napisalem to ejszcze raz i dziala Błąd na pewno jest tutaj: Powinno być tak:
Ten post edytował JaRoPHP 7.07.2007, 16:35:40 -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
jest to dosyc dziwne bo mam bez ' w tablicy i trybi
![]() -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:40 |