Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP] Przerobienie statycznej strony html
ours86

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Postanowiłem opanować podstawy PHP i MySQL, zaopatrzyłem się w odpowiednią literaturę, mam też pacjenta na którym będę przeprowadzał operację. Pooglądałem przykładowe kody źródłowe i na ich podstawie napisałem sobie prosty skrypt który umożliwia mi przeglądanie, dodawanie, edycję i usuwanie rekordów. Docelowo mam ambicję napisać prosty CMS dla strony www.wynajem-maszyn.pl O ile ze stroną główną i newsami nie maiłem problemu z utworzeniem tabeli,wygląda ona tak:

* ID
* Tytul
* Tresc
* Data
* Pokaz (Tak/Nie)

Mam nadzieję że tyle mi wystarczy smile.gif Problem mam natomiast z działem oferta, myślę nad czymś takim:

* ID
* Nazwa
* Opis
* Kategoria
* Grafika (ścieżka do pliku z obrazkiem)

No i przydałby się jakiś pomysł który pozwalałby mi to wyświetlać w takiej kolejność w jakiej sprzęty są teraz na stronie oraz określić w którym miejscu ma się pojawiać nowo dodawany sprzęt. Na razie nie potrafię wymyślić jakiegoś prostego sposobu. Pomożecie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
Saddam92

-----

no i chyba dobrze myślisz.. nie zrozumiałem do końca jaki masz problem..

czy chodzi ci o to żebyś ręcznie sterował pozycje na liście dla każdej maszyny?
+Quote Post
ours86

-----

Chyba własnie wymyśliłem rozwiązanie smile.gif Ale spróbuje jeszcze jasno napisać o co mi chodziło

Teraz jak widać choćby w http://www.wynajem-maszyn.pl/katalog/all.php wszystko jest umieszczone w swojej kolejności, Czyli mamy po kolei: koparki, spycharkę, walec, samochody ciężarowe, naczepy sprężarki, młoty itd. Na początku myślałem żeby powrzucać te sprzęty do odpowiednich kategorii, takich jak mam na podstronie oferta(czyli w kolumnie kategoria mialbym następujące opcje do wyboru: koparki, samochody, sprezarki, inne). I tu pojawiał się problem (zwłaszcza w kategorii inne) bo nie za bardzo można by było to posortować. Odpadały metody takie jak sortowanie alfabetyczne czy po dacie dodania. Chciałem żeby np. wszystkie pompy były kolo siebie, a nie rozdzielone jakimiś innymi sprzętami.

Można by poukładać wszystko ładnie na starcie, ale potem jakbym chciał dodać jakiś nowy sprzęt lub usunąć którąś maszynę to musiał bym chyba w phpmyadmin grzebać żeby wszystko miało ręce i nogi, a nie o to mi chodzi.

A teraz właśnie wymyśliłem że nie muszę dzielić sprzętu na 4 kategorie (tak sobie to wyobrażałem na początku), podziele je na więcej grup. Zrobię grupy: koparki, spycharki, walce, samochody_ciężarowe, naczepy, sprezarki, mloty itp. a potem poumieszczam je odpowiednio w tych 4 kategoriach które są teraz. Czyli Do kategorii inne wybiorę rekordy które w kolumnie kategoria mają : Zacieraczki, Listwy, Pompy, Wibratory, Zagęszczarki, Nagrzewnice ... Myślę że powinno działać smile.gif No chyba że są lepsze pomysły. Ma nadzieję że teraz jest to trochę jaśniejsze
+Quote Post
Saddam92

-----

myślę że to dobry pomysł, chyba że chcesz jeszcze bardziej to zautomatyzować to możesz zrobić tabelę z nadkategoriami .. ale jeśli t będą tylko nadkategorie to nie wiem czy jest sens..
+Quote Post
ours86

-----

Naskrobałem parę linijek kodu, działający skrypt znajduje się pod adresem www.php-lab.ovh.org/admin.php (zarządzanie treścią) i www.php-lab.ovh.org/test.php jego źródła można pobrać z www.php-lab.ovh.org/poligon.zip Hasło do logowania to: tajnehaslo Prosiłbym bardziej zaawansowanych programistów o zerknięcie w ten skrypt i sprawdzenie czy wszystko jest ok (od razu mówię że wgraj obrazki i TinyMCE nie działa smile.gif). To jest moje pierwsze działo w PHP, w większości jest to kod powielony stąd. Prosiłbym o uwagi i sugestie. Prosiłbym też o pomysły jak wyciągnąć w miarę bezproblemowo z bazy danych te dane tak aby uzyskać efekt taki jak na www.wynajem-maszyn.pl/katalog/all.php
Aktualnie jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to takie jakie znajduje się w pliku test.php (uwaga dla osób nie pobierających źródeł: dynamicznie ładowane są tylko koparki, spycharki i walce, reszta to statyczny html) Nie jest ono niestety zbyt elastyczne. Wszelkie uwagi na temat możliwości poprawienia tego skryptu mile widziane.
+Quote Post
bmL

-----

Możesz zrobić dodatkową tabelę w której będziesz mógł dodawać nowe kategorie z polami id, nazwa_kategorii zrobić mały formularz który dodawał by nowe kategorie i dodać kategorie wg. kolejności od góry potem zrobić tak, że podczas dodawania jakiegoś sprzętu możesz wybrać kategorię z tamtej listy.
Jeżeli bardziej pokombinować to w kategorii możesz dodać jeszcze jedno pole kolejność i dorzucić skrypt w którym mógł byś nią dowolnie zarządzać.
No i na koniec już tylko pozostaje coś w tym stylu:
  1. <?php
  2. $lista = mysql_query("SELECT `kategoria` FROM ` kategorie` ORDER BY `id");
  3. while($kategoria = mysql_fetch_row($lista))
  4. {
  5. $danesql = mysql_query("SELECT `dane`, `inne_dane`, `jeszcze_inne_dane` FROM `tabela_z_danymi` WHER
    E `kategoria` = '$kategoria[0]'"
    );
  6. while($dane = mysql_fetch_array($danesql))
  7. {
  8. echo $dane[dane].'<br>'.$dane[inne_dane].'<br>'.$dane[jeszcze_inne_dane].'<br><hr><br>';
  9. }
  10. }
  11. ?>

Chyba się nie machnąłem. W każdym razie ja bym to tak zrobił tongue.gif

--------------------
Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:44