![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie dziś szef zapytał mnie czemu kolejny projekt mamy robić w PHPie. Odpowiedź oczywista: bo tak i tyle.
Po chwili jednak ... w sumie siedzę od chyba z 8 lat w tym środowisku i chyba zupełnie straciłem z oczu konkurencję. Nie żeby tam od razu przekwalifikowywać się ale ... dochodzę do wniosku że czasem trzeba rozejrzeć się w koło i zobaczyć jak ma się konkurencja. Ktoś byłby w stanie podać / wymienić jakieś rozsądne argumenty aby przesiadać się na inne technologie?? Albo z drugiej strony jaką technologią można inaczej ugryźć przykładowy projekt portalu na poziomie 30-80tyś unikatowych userów dziennie z typową zawartością merytoryczną + forum, komentarze itd. ASP to jeszcze żyje?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... to może rozegraj to, jak rasowy polityk:D
Czyli zamiast bronić PHP, zaatakuj inny język skryptowy. Na przykład ASP. Że łączony jest często z MSSQL. To rozwiązania Microsoft. Płatne, drogie. Że jako projekt open-source przy PHP liczyć można na społeczne wsparcie techniczne (forum.php.pl) itp:) -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No niestety kwestia pieniędzy zmierza w kierunku takim że PHPa nie traktuje się poważnie bo "eeee to przenież darmowe jest" .. no i oczywiście "przecież rozwiązań korporacyjnych nie stawia się na darmowym sofcie".
A i druga sprawa - kiedyś miałem zabawną rozmowę z kumplem który wieki temu wyjechał do Stanów i robi jako informer u nich. Był mocno zszokowany jak mu powiedziałem że nie mam ani jednego produktu M$ na stanowisku i wszystko klepię na Linuksie. No niestety u nich używanie produktów M$ uważa się chyba prawie za obowiązek narodowy. Uśmiałem się po pachy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym poradził popatrzeć na C# czemu? Bo dynamicznie rozwijany, bo nadający się do wszelkich zastosowań, bo niewielkim wysiłkiem jedna aplikacja może być webową i przy niewielkiej korekcie samo stojącą. Czemu jeszcze bo są dobre kombajny do c# jak VS bądź Borlandówa. Czemu jeszcze bo ma ładną nazwę ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Ja bym poradził popatrzeć na C# czemu? Bo dynamicznie rozwijany, bo nadający się do wszelkich zastosowań, bo niewielkim wysiłkiem jedna aplikacja może być webową i przy niewielkiej korekcie samo stojącą. Czemu jeszcze bo są dobre kombajny do c# jak VS bądź Borlandówa. Czemu jeszcze bo ma ładną nazwę ? ![]() .NET C#, ASP.NET |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem na wstepie ze ten topic ma zadatki na calkiem niezly flame
![]() A więc, LAMP jako platforma jest dobra do dużych zastosowań i w kilku z nich już się sprawdziła ale są lepsze platformy które maja rożnego rodzaju mechanizmy których w PHP nie będzie przez najbliższe 5 lat a które są bardzo potrzebne w wielkich aplikacjach. Moim (subiektywnym) zdaniem ASP.NET jest po prostu lepsze od PHP bo:
![]() Pozdrawiam. ps. Przepraszam za moje tak niewdzięczne podejście do PHP. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo z drugiej strony jaką technologią można inaczej ugryźć przykładowy projekt portalu na poziomie 30-80tyś unikatowych userów dziennie z typową zawartością merytoryczną + forum, komentarze itd. Każdą inną (no, może poza RoR). PHP z samej swojej natury jest wolne i nieskalowalne. Poza tym jest parę lat za konkurencją ze względu na brak powszechnie uznanego frameworka, narzędzi RAD, etc. Jedyne co jest na plus to tani i powszechny hosting, ale w przypadku dużych projektów ten fakt traci na znaczeniu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może Python? A może Perl? A może Java?A może zastanów się nie który język jest lepszy tylko w którym Ci się będzie pisało najlepiej? Mamy XXI wiek, i wybór języka (nie mówię tutaj znowu żeby pisać w Assemblerze
![]() Co z tego że ASP.NET jest takie super, jeżeli napisanie strony z wykorzystaniem wszystkich smaczków, zajmie mi o wiele więcej czasu niż w PHP (bo do dokumentacji trzeba zaglądać i zrozumieć jeszcze ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Powiem na wstepie ze ten topic ma zadatki na calkiem niezly flame ![]() Moim (subiektywnym) zdaniem ASP.NET jest po prostu lepsze od PHP bo: OK - własnie o tego typu odpowiedź mi chodziło :-) a wątek rzeczywiście ma się w kierunku niezłego flame... Punkty wymienione przez ciebie są mocno związane z aplikacjami biznesowymi - mi jednak chodziło bardziej o nastawienie w kierunku portalu. Tu jednak sam chyba pokuszę sie o wymienienie paru ciekawostek:
Ten post edytował JerzyM 5.07.2007, 20:34:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ASP zmusza do używania jednej przegladarki?
Bullshit, strony aspowe działają i pod IE i pod Operą i pod Safari i pod Firefoxem i pod Mozilla i pod innymi przegladarkami rowniez. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Nie można zapomnieć, że PHP jest językiem rozszerzeń. Istnieje np, rozszerzenie shmop" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, które może i nie jest ekwiwalentem rozwiązania z .NET, ale można na tym napisać porządny cache wielu danych. W php również istnieje funckja do utrzymywania stałych połączeń z bazą danych. Działa to może odrobinę chaotycznie, ale spróbujcie... np użyc ze standardowych funkcji mysql_pconnect i mysql_connect - zobaczycie róznicę dochodzącą nawet do 50%.
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IIS jest kombajnem - a problemy z kombajnami znamy na przykładzie np. sendmaila Masz racje, IIS jest kombajnem ale tylko do wersji 6, od wersji 7 jest zmieniona cala jego architektura, i teraz jadro serwera służy tylko jako cieniutka warstewka pipelinowa a reszta to moduły, nawet obsługa asp.net jest modułem. ASP zmusza do używania jednej platformy, jednej przeglądarki ... Firefox to już ponad 20% rynku przeglądarek i nie jest to tendencja malejąca. Jeśli rozmawiamy o ukierunkowaniu na portal to użycie ASP ogranicza ludziom dostęp Jednej platformy.... hmmm, ale wiesz, skoro robisz poważne projekty to chyba to nie powinno być problemem. I jaki w tym problem ze będzie chodziło na Windows Server + IIS ? To jest typowo Open-Source-Fanowe stanowisko, nie wiem czy wiesz, ale IIS6 nie żadnego nie poprawionego zgłoszonego błędu krytycznego (a bylo ich 3) (przyznam jednak ze IIS5 był kiepski) gdzie apache ma chyba 1 albo 2. teraz nie pamiętam linka, ale poszukam i podam. A co do przeglądarek, to jak powiedział Fuzja: Bullshit ![]() Te motywy z wielowątkowością, ładowaniem do ramu, prekompilacją to rzeczywiście atuty ... ale w momencie gdy budujesz rozwiązanie na własnych serwerach a nie u providera (kto zresztą oferuje hosting na IIS?) to już zupełnie inna sprawa. Widziałem wiele aplikacji na ASP (przyznam się że deko czasu temu) i naprawdę nie biły one rekordów szybkości pracy (chyba że negatywne bo później przepisałem na PHPa kilka takich projektów)Masz może jakieś doświadczenia/opinie z rozwiązaniami opartymi na serwerach aplikacji? I tu się mylisz. bo to że możesz dorzucić kostkę ramu i oszczędzić na godzinach pracy developerów którzy mieliby optymalizować aplikacje, nie znaczy ze trzeba mieć prędkość działania aplikacji w dupie.Cytat Co z tego że ASP.NET jest takie super, jeżeli napisanie strony z wykorzystaniem wszystkich smaczków, zajmie mi o wiele więcej czasu niż w PHP (bo do dokumentacji trzeba zaglądać i zrozumieć jeszcze winksmiley.jpg )? Oczywiście co innego strona pisana po to aby działała przy okazji nauki, a co innego jeśli robimy to dla klienta i gonią nas terminy. Właśnie w ASP.NET dzięki Web Controls aplikacje robi się jakieś 50-60% szybciej.Cytat W php również istnieje funckja do utrzymywania stałych połączeń z bazą danych. Działa to może odrobinę chaotycznie, ale spróbujcie... np użyc ze standardowych funkcji mysql_pconnect i mysql_connect - zobaczycie róznicę dochodzącą nawet do 50%. Tak, ale wspomniane przez Ciebie funkcje nie utrzymują połączenia z baza po skończeniu requestu, wiec ilość połączeń z baza zawsze będzie >= ilości requestow a w asp.net te same kilka połączeń są używane do wszystkiego.ps. Jak piszesz ASP to masz na mysli stare ASP czy nowe ASP.NET? Ten post edytował nasty 5.07.2007, 21:29:09 |
|
|
![]()
|
|
[*]ASP.NET jak i IIS są oparte na wielowątkowej architekturze, gdzie PHP i Apache wykorzystują jeden watek dla jednego zapytania. [*]ASP.NET jak i IIS posiada mechanizm Connection Pooling, który dla danej aplikacji otwiera powiedzmy 5 (ustalane przez admina) połączeń z baza danych które są ciągle otwarte i podawane do poszczególnych zapytań. Gdzie w PHP i Apache każdy request = połączenie z baza (lub więcej). Dla wyjaśnienia, np. powiedzmy ze strona ma 100 odwiedzin/s, w przypadku asp.net te 100 odwiedzin połącza się z baza jakieś 5 razy, a w przypadku php będzie to 100 oddzielnych polaczen. Tak się zastanawiałem ... i właśnie to sprawdziłem... Mam na serwerku posadzonych deko wirtualek, gdzie każda ma osobnego usera do bazy (+wspólny do sessji) i właśnie sprawdziłem że ilość podłączonych userów (+ userów sessyjnych) = ilość wirtualek. Wniosek jest taki że działa doskonale mechanizm pconnecta z mysqla. Mam więc wrażenie że ten Connetion Pooling to kolejny marketingowy bełkot M$ w odniesieniu do technologii które i tak są implementowane w innych produktach. Druga sprawa - zastanawiają mnie teksty w stylu: "PHP z samej swojej natury jest wolne i nieskalowalne.", który pojawił się nawet na tym wątku. Skąd to się bierze? Goście (bez obrazy dla "no-name") nie mają pojęcia co mówią i klepią tylko banały albo nie radzą sobie z optymalizacją własnych aplikacji bo i takich widziałem. A z drugiej strony włączyli jakiegoś samooptymalizującego się kombajna i twierdzą jakie to super a PHP jest 'taaaaki wolny'. PHP wg. mnie jest językiem osadzonym dosyć blisko systemu i osoba mająca pojęcie o systemie na którym pracuje jest w stanie szybko odpalić moduły w stylu eacceleratora czy zacząć cachować zapytania do bazy (nawet to forum to robi). Nie chciałbym żeby ten wątek przerodził się w wojnę PHP kontra reszta świata - interesują mnie możliwości innych platform, których siłą rzeczy siedząc w PHPie traci się z oczu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ASP.NET jak i IIS posiada mechanizm Connection Pooling, który dla danej aplikacji otwiera powiedzmy 5 (ustalane przez admina) połączeń z baza danych które są ciągle otwarte i podawane do poszczególnych zapytań. Gdzie w PHP i Apache każdy request = połączenie z baza (lub więcej). Dla wyjaśnienia, np. powiedzmy ze strona ma 100 odwiedzin/s, w przypadku asp.net te 100 odwiedzin połącza się z baza jakieś 5 razy, a w przypadku php będzie to 100 oddzielnych polaczen. Apache tez posiada to. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Tak się zastanawiałem ... i właśnie to sprawdziłem... Tak nie sprawdzisz tego mechanizmu bo jak każdy ma inny user to znaczy ze każdy będzie miał inny connection string. a jeden pool jest dla jednego connection string-a. jak sie zmieni ten string to sie otwiera nowy pool. poczytaj http://www.codeproject.com/Purgatory/ConnectionPooling.asp
Mam na serwerku posadzonych deko wirtualek, gdzie każda ma osobnego usera do bazy (+wspólny do sessji) ... Ten post edytował nasty 6.07.2007, 10:20:13 |
|
|
![]()
|
|
ASP zmusza do używania jednej przegladarki? Bullshit, strony aspowe działają i pod IE i pod Operą i pod Safari i pod Firefoxem i pod Mozilla i pod innymi przegladarkami rowniez. Nie rozumiesz - nie chodzi tu o ASP tylko o te bajery które niosą ze sobą stronki pisane w oparciu o technologie MS - dumnie nazywane "integracją". To że ASP w konsekwencji wypluje HTML i tego HTMLa np. Firefox zinterpretuje poprawnie to inna sprawa. |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie chciałbym żeby ten wątek przerodził się w wojnę PHP kontra reszta świata - interesują mnie możliwości innych platform, których siłą rzeczy siedząc w PHPie traci się z oczu. niestety kazdy broni tego co uzywa. generalnie ja jestem za podejsciem nieemocjonalnym do technologii, ma dzialac i tyle. z rzeczy, ktore sa na topie, i niewazne co mowia inni, to jest ruby on rails (to dla ruby) i django (dla python). wiecej o nich wygooglasz, bo napisano juz setki stron o nich. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie rozumiesz - nie chodzi tu o ASP tylko o te bajery które niosą ze sobą stronki pisane w oparciu o technologie MS - dumnie nazywane "integracją". ActiveX ? ps: od jakiegos czasu jest juz php dla .net http://www.php-compiler.net/ Ten post edytował Dandelion 6.07.2007, 13:19:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Z tego, co zauważyłem, to pconnect otwiera połączeie z bazą, która tego połązenia nie zamyka przez określony czas. Można ustalić limit jednocześnie otwartych połączeń. Wystarczy wykonać parę requestów i obserwować serwer mysql ; ]
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale zastanawia mnie czemu nikt nic nie napisał o JSP? Ma ktoś jakieś doświadczenia albo testy do pokazania?
-------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 00:40 |