![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę skrypt do liczenia utargów pewnej gastronomii.
W jednej tabeli przechowuje produkty, w drugiej zamowienia. Tabele wyglądają tak: produkty: id|title|cena zamowienia: id|produkt_id|ilosc|data Chcę zrobić dzienne podsumowania, wyliczam sobie ze wartosc = cena*ilosc. Mam problem z podsumowaniem wszystkich wartosci (chcę je dodać), uzyskując utarg dzienny. Zdaje sobie sprawę, że to pewnie banalna rzecz, mam nadzieje na pomoc gdyż dawno nie pisałem nic w php, a musze napisać ten skrypt. Licze na pomoc, mam nadzieje ze wytlumaczylem klarownie o co mi chodzi : ) Pozdro wyglada to dokladnie tak:
i chodzi mi o zliczenie $wartosc (wszystkich wartosci) ------------------------- ponieważ dostałeś już odpowiedzi nie zamknę wątku ale dodam odpowiedni [tag] do tematu na przyszłość o tym pamiętaj ~Cienki1980 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
troche nie rozumiem tego co napisałeś.
Ja chcę dodać wszystkie wartości $wartosc, żeby uzyskać całą kwotę utargu. To wszystko jest w pętli (bo pobierane z bazy) dlatego mam z tym problem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku ustawiam sobie $sum na 0, czyli caly utarg jest 0. Potem przy każdym liczeniu wartości, dodaję do $sum tą wartość.
to skrócony zapis od
Po wyjsciu z petli w zmiennej $sum masz zsumowane wszystkie wartości. -------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
Faktycznie to jak najbardziej dobre rozwiązanie, jednak nie działa u mnie : /
Utarg wyświetla się 20, wygląda jakby uznał tylko ostatnią wartość (ona wynosi 20). Oto cały kod: |
|
|
![]()
|
|
Dlatego bo zerowałeś $sum przy każdym zamówieniu...
Daj $sum przed pierwszą pętle
-------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
faktycznie, ślepy jestem.
wielkie dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:52 |