![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam gotowy layout. podstawą są oczywiście tabele. I chciałbym za pomocą php ładować po kliknięciu na link w menu odpowiedni tekst/zawartość na stronie... bez sensu jak po kliknięciu na link odsyłałbym pokolei do kolejnych podstron (np. 1.php 2.php 3.php) które różniły się tylko tekstem w jednej z komórek tabeli...
Wiem że takie coś można zrobić. Może ktoś mnie naprowadzić? --- Dodaje tag, aby temat był zgodny z forum Przedszkole, ponieważ już padły odpowiedzi. Na przyszłość proszę pamiętać o tym, inaczej temat zostanie zamknięty. --- ~strife |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Naprowadzić:
Poczytaj o .htaccess i mod_rewrite -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozna wykonać to w następujący sposób:
jesli masz dany odnośnik do strony np. kontakt podlinkuj go w sposób: <a href="index.php?go=5">Kontakt</a> w tabeli gdzie ma być wyświetlana zawartość strony wklej kod: <?php // zmienna $go przekazana metoda GET $go = $_GET['go']; // sprawdzamy czy zmienna $go nie jest pusta if(!empty($go)) { // sprawdzamy czy plik o danej nazwie istnieje if(is_file("strony/$go.php")) include "strony/$go.php"; // jezeli plik nie istnieje wyswietla się komunikat else echo "<br />Nie ma takiej strony :-("; } // jezeli zmienna $go jest pusta wyswietla się strona glowna else include "strony/glowna.php"; ?> (objasnienie: aby wszystko działało stwórz katalog strony a w nim kolejno strony z treścią (nie musisz używać juz znaczników meta ani kodu <html><body></body></html> wystarczy wpisac odpowiednio sformatowany tekst z tabelami lub fotkami) a na koniec przed całym kodem strony zamieszczasz cos takiego: <?php // zmienna potrzebna do prawidlowego wczytania includowanych plikow $add_site = true; ?> i wszystko smiga w razie w pisz..... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ok go=5 ale gdzie mam umieścić treść która będzie się ładować razem ze zmienną 5?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ja bym to zrobił tak: link z menu przenosi Cie np na: "index.php?op=news" w pliku index.php wpisuje:
i koniec ![]() Troche nieczytelne w takim razie będzie kod strony głównej? Bo wszystko będzie właśnie w nim zawarte... <?php // zmienna $go przekazana metoda GET $go = $_GET['go']; // sprawdzamy czy zmienna $go nie jest pusta if(!empty($go)) { // sprawdzamy czy plik o danej nazwie istnieje if(is_file("strony/$go.php")) include "strony/$go.php"; // jezeli plik nie istnieje wyswietla się komunikat else echo "<br />Nie ma takiej strony :-("; } // jezeli zmienna $go jest pusta wyswietla się strona glowna else include "strony/glowna.php"; ?> (objasnienie: aby wszystko działało stwórz katalog strony a w nim kolejno strony z treścią (nie musisz używać juz znaczników meta ani kodu <html><body></body></html> wystarczy wpisac odpowiednio sformatowany tekst z tabelami lub fotkami) a na koniec przed całym kodem strony zamieszczasz cos takiego: <?php // zmienna potrzebna do prawidlowego wczytania includowanych plikow $add_site = true; ?> i wszystko smiga w razie w pisz..... No tak działa ale tylko jak wpisze w przeglądarce adres z index.php?go=1 a jeśli wpisze sam adres to strona się nie ładuje, bo pluje się że nie zdefiniowana jest zmienna go? Jak temu zapobieć, żeby na początku wyświetlała się strona główna? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki błąd się pojawia? Jeśli ten co myślę czyli typu "notice" to na początku zamiast
daj:
-------------------- Sprzęt: Athlon64 3800+, 2GB RAM, Radeon X850
Oprogramowanie: WinXP/Ubuntu 7.10(Gnome+Beryl), Notepad2, Opera 9.50/Firefox 3, MirandaIM 0.7.3 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej
![]() tutaj top strony
jakas stopka strony to tylko np ![]() Plik Setting.php
poczym bedziemy oczywiscie dwac link do podstron z katalogu podstrony ale oczywiscie bez rozszerzenia bo mamy to juz wypisane jakie ma przyjmowac rozszerzenia ![]() ![]() Ten post edytował FliSs_tCv 19.07.2007, 00:38:42 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
no ok, błąd już się nie pojawia ale za to zamiast strony widze tylko kwatraty z czescią mojej strony... jest ich pełno, więc to chyba jakiś błąd.
Mam pytanie czy jak sprawdza się czy zmienna jest nie jest pusta to nie powinno być na odwrót? tzn warunek który jest teraz po else nie powinnien być na początku a reszta za else? edit: to była odpowiedź do posta ArniPL FliSs_tCv a możesz wyjaśnić działanie tego kodu który napisałeś? Ten post edytował lukasz87 19.07.2007, 00:41:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok wiec tak masz sobie skrypt
![]() ![]() ![]() ![]() Ten post edytował FliSs_tCv 19.07.2007, 00:49:51 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@lukasz87: Nie, w tej konstrukcji ifa, po pytajniku podajemy wartość którą ma przyjąć zmienna jeśli warunek ma wartość TRUE a po dwukropku jeśli FALSE.
-------------------- Sprzęt: Athlon64 3800+, 2GB RAM, Radeon X850
Oprogramowanie: WinXP/Ubuntu 7.10(Gnome+Beryl), Notepad2, Opera 9.50/Firefox 3, MirandaIM 0.7.3 |
|
|
![]()
|
|
ok wiec tak masz sobie skrypt ![]() ![]() ![]() ![]() Znowu to samo... gdy wchodze na strone bez podania zmiennej to wywala mi bład: Kod Notice: Use of undefined constant go - assumed 'go' in /var/www/htdocs/index.php on line 96 Notice: Undefined index: go in /var/www/htdocs/index.php on line 96 Dobra to FliSs_tCv podam Ci adres strony więc tak http//theoutlaw.ath.cx http://theoutlaw.ath.cx/index.php?go=1 porównaj sobie co się wyświetla pod tymi błędami wyśtwietla się zawartość odpowiednich plików... ale chodzi o te błędy jak je wykluczyć? Poradziłem sobie ![]() Do sposobu diller24 trzeba było dodać na początku jeszcze jeden warunek ![]()
Poradziłem sobie ![]() Do sposobu diller24 trzeba było dodać na początku jeszcze jeden warunek ![]() Kod <?php // zmienna $go przekazana metoda GET if(empty($_GET['go'])) include "strony/index.php"; else { $go = $_GET['go']; // sprawdzamy czy zmienna $go nie jest pusta if(!empty($go)) { // sprawdzamy czy plik o danej nazwie istnieje if(is_file("strony/$go.php")) include "strony/$go.php"; // jezeli plik nie istnieje wyswietla się komunikat else echo "<br />Nie ma takiej strony :-("; } // jezeli zmienna $go jest pusta wyswietla się strona glowna else include "strony/index.php"; } ?> Poradziłem sobie ![]() Do sposobu diller24 trzeba było dodać na początku jeszcze jeden warunek ![]() Kod <?php
// zmienna $go przekazana metoda GET if(empty($_GET['go'])) include "strony/index.php"; else { $go = $_GET['go']; // sprawdzamy czy zmienna $go nie jest pusta if(!empty($go)) { // sprawdzamy czy plik o danej nazwie istnieje if(is_file("strony/$go.php")) include "strony/$go.php"; // jezeli plik nie istnieje wyswietla się komunikat else echo "<br />Nie ma takiej strony :-("; } // jezeli zmienna $go jest pusta wyswietla się strona glowna else include "strony/index.php"; } ?> Ten post edytował lukasz87 19.07.2007, 11:47:26 |
|
|
-Odeusz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ehh ja mam też pokrewne pytanie z tym tematem
mam stronę head.php i tu zamieściłem 3 tabele w jednej z nich są liniki i co teraz zrobić by po kliknięciu w jeden link otwierała się stroną w jednej z ty pozostałych tabel?? a dokładniej mam 2 satrony php z czystym \kod mphp i zeby on sie wyswietlał wlasnie w jednej z tych tabel |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:42 |