![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc
Mozecie mi powiedziec czy da sie jakos zrobic, aby wrzucany obrazek w tlo div'a rozciagal sie/skalowal sie do rozmiarów div'a w ktorego sie laduje? obecnie to aby wypelnic miejsce w div'ie background-image powiela sie az uzupelni calkowicie powierzchnie div'a Z gory dziekuje za wszelkie sugestie Pozdrawiam P.S. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapewne nie znasz wymiarów tego diva. Musiałbyś przez javascript (który pobiera wysokość i szerokość diva) załadować obrazek z serwera z pliku php, który pobiera w $_GET wysokość i szerokość następnie skaluje obrazek i go zwraca, dzięki czemu ustawiasz go w tle znowu przez javascript.
Możesz także ustawić tło jako zwykły obrazek, a pomyśleć trochę nad pozycjonowaniem drugiego diva z z-indexem większym od tego, który ma tło. Ten post edytował tommy4 3.07.2007, 07:08:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niewiem czy da sie to zrobic w czystym w CSS ale moze poprostu jako tło diva daj:
background-image: url('skrypt_skalujacy_obrazek.php?nazwa=nazwa_obrazka&x=dlugosc_diva&y=wysokosc_diva'); przy wywołaniu plik on sie wykona, a w nim skalujesz sobie dany obrazek i wypluwasz JPG -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok umiescilem skrypt skalujacy obrazek w osobnym pliku 'resizeImage.php'
1.) czy szerokosc i wysokosc div'a pobrane poprzez
moge umiescic w kodzie php tylko poprzez window.location ? 2.) w jaki sposob najlepiej zrobic to jesli mam kilka div'ow generowanych poprzez petle for oto jak wyglada kod plik glowny.php
plik okno.php
co chce zrobic tutaj to umiescic tlo div'a ktory zostanie przeskalowany do wielkosci div'a ale z takim kodem nic sie nie pojawia, ani przeskalowane tlo ani zaden blad do skalowania grafiki uzywam tego skryptu dziekuje za jakis cynk |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety AJAX chyba nie obsługuje obrazków ale za to obsługuje text, a PHP posiada funkcje kodującą obrazek na jakiś dłuuuuuugi string, i AJAXem sobie go przeźlesz i odkodujesz spowrotem
![]() Inaczje mozna dopasować to tak naprawde (przypomniało mi sie teraz ![]() CSS filter on ma polecenie scale i wtedy sie doskaluje (rozciągnie do obiektu, tabelki, etc.) -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 1 Dołączył: 15.05.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To tylko pomysł ale pewnie wstawiając obrazek w div mozesz określić jego wymiary za pomocą htmlowego width i height.
a gdyby tak ustawić oba parametry na "100%" ![]() np.: width="100%" Ten post edytował qwaq 9.07.2007, 09:07:59 -------------------- Chcę kobietę!!! Cierpliwą i wyrozumiałą jak stado bydła przed dojeniem.....
Życie jest jak papier toaletowy-długie, szare i do dupy, ale na szczęście czasem pachnie rumiankiem wynajmę mieszkanie? |
|
|
![]()
|
|
misiek a moglbys mi zapodac jakies namiary, gdzie moglbym poczytac wiecej o tym CSS filter
bo to co znalazlem to raczej jest do 'upiekszenia' grafiki porzez rozmycia, cieniowani i inne takie a nic o skalowaniu nie znalazlem z gory dzieki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 02:05 |