![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2007 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pracuje wlaśnie nad projektem z wykorzystaniem frameworka Symfony i pojawił sie pierwszy problem. Problemem jest wydajność Propel-a. Fragment opisu schematu bazy danych:
Jak widać są tu 3 tabele test, asnwer, i tabela test_answer która odpowida za relacje "n do m" W skrypcie PHP mam:
No i w tym momencie pojawił się problem z wydajością PROPELa. Czas tworzenia kolekcji $test_answers rośnie po exponencie;) przy limicie ustawionym na 200 skrypt zostaje zakończony w wyniku przekroczenia limitu czasu(60sekund). No a wszystkich odpowiedzi mam do pobrania 214. W narzędziu WebDebug (część frameworka Symfony) widze, że wykonywane są tylko dwa zapytania do bazy: 1* pobranie testu 2* pobranie danych z tabel test_answer złączonej z answer Czyli nie ma problemu z zapętlaniem zapytań do bazy danych. Zresztą robie wszytsko zgodnie z instrukcją propel.phpdb.org/trac/wiki/Users/Documentation/1.2/ManyToManyRelationships Czy Propel jest aż tak mało wydajny? ![]() Potrzebuję pełnych danych odpowiedzi na pytania testowe do przeliczenia wyników końcowych. Mogę oczywiście obejść Propela, skorzystac bezposrednio z Creola i operować na tablicach zamiast na obiektach. No ale zastanawia mnie ta bardzo niska wydajność. Jakieś pomysły? ![]() ![]() Ten post edytował joebezucha 2.07.2007, 15:19:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:35 |