![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Planuję napisać aplikację webową, cmsa, engine czy jak to tam nazwać... hmmm może po polsku: szkielet i silnik strony. Kiedyś już chciałem coś takiego stworzyć, ale troche mnie to przerosło, niezbyt ciekawy efekt. Moje programowanie nie jest zbyt dojrzałe (mam 16 lat), heh
![]() Chcę to dobrze zacząć - to podobno najważniejsze - więc tworzę podstępny plan ![]() tutaj coś z mojego help.txt (edit 1) Kod +phpSys -images folder z grafikami wspólnymi dla każdego szablonu +installation folder z plikami potrzebnymi jedynie podczas przeprowadzania instalacji +sql folder z plikami zawerającymi zapytania SQL installation\sql\phpSys.sql plik sql zawierający struktury tabel +languages folder zawierający pliki językowe instalacji +polish_lang folder zawierający polkie pliki językowe instalacji installation\languages\polish_lang\polish_lang.php plik zawierający polski język instalacji installation\index.php plik główny instalacji +languages folder zawierający pliki językowe +polish_lang folder zawierający polskie pliki językowe languages\polish_lang\polish_lang.php plik zawierający polski język stałych elementów strony +library folder zawierający bibliotekę plików -actions folder zaiwerający pliki akcji actions\library\show_article_by_id.php plik zawierający akcję wyświetlania artykułu o podanym ID library\core.php plik rdzenia systemu zawierający wszytkie główne klasy(+ klasa input) library\database.php plik modelu zawierający klasę obsługi połączenia z bazą danych library\view.php plik widoku tworzący wyjściowy plik library\controller.php plik kontrolera sterujący systemem +modules folder zawierający moduły +user_mod folder modułu wyświetlającego solenizantów +actions folder z akcjami modułu modules\user_mod\actions\show_user_card.php plik akcji modules\user_mod\actions\new_user.php plik akcji modules\user_mod\actions\delete_user.php plik akcji -images folder grafik +styles folder styli modules\user_mod\styles\user_mod.css plik styli (opcjonalnie) modules\user_mod\user.mod.php plik główny modułu modules\user_mod\user_mod.xml plik konfiguracyjny modułu +templates folder szablonów +default_tpl folder szablonu default -images folder grafik +styles folder styli templates\default_tpl\styles\default_tpl.css plik styli templates\default_tpl\default_tpl.jpg plik podglądu szablonu templates\default_tpl\default_tpl.xml plik konfiguracyjny szablonu templates\default_tpl\index.tpl główny plik szablonu .htaccess plik ustawień serwera index.php główny plik (uruchamia kontroler) configurations.php plik konfiguracji index.php -> tworzy klasę kontrolera -> ten tworzy klasę input, która pobiera wszelkie dane i informuje kontroler jakie akcje uruchomić -> -> uruchamia akcje, które korzystają z modelu -> kontroler uruchamia widok, który przetwarza dane wyświetlając plik wyjściowy pliki językowe => zdenifiowanie stałych, które są (jako plik) przez kontroler (interesuje się tym odpowiednia klasa w rdzeniu) moduły => kontroler po odtrzymani informacji jakie akcje podjąć uruchamia odpowiednie moduły (lub poprostu jakieś zwysłe metody) widok => kontroler steruje widokiem; odpowiednie klasy są odpowiedzialne za przygotowanie pliku - np. klasa xhtml, klasa html, klasa txt... każdy moduł posiada swoje akcje w bibliotece również są akcje dostępne do standardowych metod Napiszcie co mógłbym zrobić lepiej, wklepujcię również Wsze przemyślenia, uwagi, popełnione błędy... może coś się nauczę ![]() Z góry dzięki pozdrowienia! Ten post edytował pojas 1.07.2007, 09:57:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:04 |