![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem tego na forum ale nigdzie nie mogę znaleźć dobrego rozwiązania.
Mam utworzony plik baza.txt. Jest w nim: Huta Pokój SA|41-709 Ruda Śląska, Śląskie, Niedurnego 79|www.hutapokoj.eu ADZ sp. z o.o.|05-220 Zielonka, Mazowieckie, Bankowa 43|www.adz.com.pl Jak odczytać dane z tego pliku i pokazać wynik w tabeli z wyróżnieniem: Nazwa firmy, Kod pocztowy, Województwo, Ulica, Adres WWW? Ten post edytował 998 30.06.2007, 13:03:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 20 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Krotoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Kombinowałem z tymi funkcjami ale nic mi nie wychodziło. Może jakiś kod tu wstawicie. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 20 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Krotoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kombinowałem z tymi funkcjami ale nic mi nie wychodziło. Może jakiś kod tu wstawicie. Proszę o pomoc. Kod powinieneś wstawić Ty, my go może pomóc poprawić... Ja bym robił to tak: - file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - odczyt pliku do tablicy, - foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - przebieg po elementach tablicy, - list" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - rozdzielenie pól według znaku "|" (i przypisanie ich do odpowiednich zmiennych), - tworzenie wierszy tabeli. -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no i jeszcze substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual albo preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do kodu pocztowego
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
no i jeszcze substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual albo preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do kodu pocztowego Niekoniecznie, można równie dobrze explodować 'po przecinkach', ale to już kwestia upodobań autora kodu ![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem coś takiego:
Wyświetla mi się tylko pierwsza linia. A jak wyświetlić kolejną linię? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odczytywać w pętli fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak Ci ma odczytać
jeżeli nie masz tablica[1] ? Wg mnie ale niezbyt sie znam powinno byc
tylko nie wiem jaka wartość ma być do $tablica[1] [2] [3] |
|
|
![]()
|
|
Odczytywać w pętli fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Można wiedzieć jak to zrobić bo kompletnie nie mam pojęcia? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niekoniecznie, można równie dobrze explodować 'po przecinkach', ale to już kwestia upodobań autora kodu ![]() Między kodem a miastem nie ma przecinka -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Ponawiam pytanie jak odczytać dane z drugiej linii??
|
|
|
![]()
|
|
Między kodem a miastem nie ma przecinka To można explodować to dodatkowo w miejscu spacji, czepiasz się ![]() Ten post edytował kornel-php 30.06.2007, 15:39:11 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponawiam pytanie jak odczytać dane z drugiej linii?? Zajrzyj do dokumentacji PHP: fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - pierwszy przykład...Dostałeś już linka, ale mam wrażenie, że jesteś strasznie leniwy i czekasz, aż ktoś to napisze za Ciebie. Problem polega na tym, że to już zostało napisane (w dokumentacji) ![]() -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
|
|
![]()
|
|
Widze Panowie że się tu kłócicie a chyba nie na tym rzecz polega, tylko na pomocy. No przecież dostałeś działający, dobry kod. Zastosuj go i masz problem rozwiązany Ten post edytował Darti 30.06.2007, 16:11:04 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 45 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Moglbys wytlumaczyc co znacza poszczegolne linie kodu? tak dokladnie
Ten post edytował tomsi 30.06.2007, 22:58:05 -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij "Pomógł"
Jeśli Ty mi pomogłeś kliknę "Pomógł" |
|
|
![]()
|
|
Moglbys wytlumaczyc co znacza poszczegolne linie kodu? tak dokladnie Tak dokładnie, to opisane jest w dokumentacji (zaglądałeś tam? Bo chyba raczej nie):- trim" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, - file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, - foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, - list" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, - explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, - substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, - array_walk" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, - echo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Będąc leniwym, niczego się nie nauczysz, a tym bardziej programowania. Z dokumentacji tez trzeba umieć korzystać - im wcześniej się nauczysz, tym lepiej dla Ciebie. tomsi~powyżej jest działający kod, przeanalizuj go w oparciu o powyższe linki. Jak nie będziesz czegoś rozumiał - pytaj, na pewno odpowiedź dostaniesz ![]() Ten post edytował JaRoPHP 1.07.2007, 08:00:07 -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:55 |