![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś chodziłem na kurs Oracle. Tam nas uczyli, że za pomocą oracla można tworzyć procedury. Niestety to było dawno i nie pamiętam jak to było a jakoś nie mogę się doszukać? Jest takie coś możliwe za pomocą mySQL?
Jeśli tak to jak przekształcić poniższą procedurę php na zapytanie mySQL ? Serdecznie prosze o pomoc. Ten post edytował Black-Berry 30.06.2007, 09:21:16 -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysle ze duzo sie nie rozminolem z tym co chciales osiagnac,dopiero wstalem.
Ten post edytował wijet 30.06.2007, 11:46:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 20 Dołączył: 15.11.2006 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak sobie mysle, po co pobierasz najpierw wszystkie wpisy wg succession, a potem i tak succession ustawiasz od 0?
-------------------- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@wijet Dzięki wielkie za kod ale nie wiem czemu wyskakuje mi coś takiego
Kod SQLERROR: Something is wrong in your syntax obok 'delimiter // CREATE PROCEDURE zwieksz () ' w linii 1 Czy to znaczy że mój silnik SQL nie obsługuje tego? Czy może zle to podpiąłem przez php. kod który wysłałeeś zapakowałem do zmiennej $sort_query i wywołałem tak: Nie wiem czy dobrze myślę. Mam raczej niewielkie doświadczenie w bazach danych. @c3zi Moja tabela zawiera wartosci zmiennoprzecinkowe w polu succession. Biorą się one stąd, że kiedy dodaję nowy wpis pomiędzy dwa istniejące ustalam jego kolejność jako liczbę z przedziału pomiędzy nimi. Teraz kiedy posortuję te wpisy liczbami naturalnymi mam pewność, że jeśli dodam jakiś nowy wpis to będę miał wszystko poukładane. Dzięki temu mam bardzo fajnie wszystko poukładane w bazie i później wyświetlając tabelę która zawiera pole z kolejnością nie muszę już tych danych obrabiać tak żeby były ponumerowane. Ten post edytował Black-Berry 30.06.2007, 13:00:10 -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprobuj pominąć w tym zapytaniu 'delimiter //' na początku i '//' na końcu, co do silnika to oczywiście musisz mieć mysql 5.x
Ten post edytował wijet 30.06.2007, 13:05:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sprobuj pominąć w tym zapytaniu 'delimiter //' na początku i '//' na końcu, co do silnika to oczywiście musisz mieć mysql 5.x Chyba jednak mam versje 3.8 (tak gdzieś własnie wyczytałem). To chyba mnie to nie urządza bo chcę miec maksymalnie przenośny system, a skoro nie pójdzie na niektórych wersjach mySQL'q to chyba lepiej jak zostanę przy starej wersji mojej procedury (właściwie to nie muli ona aż tak bardzo). Dzięki wielkie za pomoc. Wątek zostanie dla potomnych ![]() -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 04:42 |