![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam oto taki skrypt:
i teraz moje pytanie: co nalezy dopisac i gdzie, zeby nie bylo takiej sytuacji, ze zostanie wylosowana za jednym razem ta sama tresc? I dodatkowe pytanie: czy da sie w jakis prosty sposob przypisac "wage" do zmiennych losowanych? Tzn. chcialbym aby byla waga (np. od 1 do 5) i jak przy "tresci a" bedzie waga 5 a przy "tresci b" waga 1 to "tresc a" bedzie pobierana 5 razy czesciej? Czy moglby ktos zmodyfikowac odpowiednio powyzszy skrypcik? Z gory bardzo dziekuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak można rozwiązać problem wag:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję bardzo Wam za błyskawiczną pomoc! Jak zapewne się zorientowaliście to moje początki z php, w związku z tym mam jeszcze jedną (ostanią (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) prośbę: czy mógłby ktoś połączyć obie powyższe rzeczy w jedną całość? Tak żeby w jednym skrypcie były i wagi i brak powtarzalności?
Będę bardzo, bardzo wdzięczny. I jeszcze malutkie pytantko dotyczace skryptu z "wagami". Czy to oznacza, ze "jakas tresc a" ma przydzielona wage 1 a "jakas tresc d" ma wage 4? Chcialbym dobrze zrozumiec o co tam chodzi:) Ten post edytował macio99 30.06.2007, 14:48:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Koledzy kiedy zaczniecie uzywac mt_rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.. nie dosc, ze jest szybszy, to nie trzeba uzywac sranda.
Ten post edytował em1X 1.07.2007, 20:00:55 |
|
|
![]()
|
|
Bardzo proszę żeby ktoś mi wytłumaczył o co chodzi z przydzielaniem wag w pierwszym skrypcie. W jaki sposób je wpisywać i co to oznacza? Np. chcę "treści a" przydzielić wagę 4 a "treści e" wagę 2 (czyli "treść a" ma się pojawić 4 razy na 6 pobrań a "treść e" 2 razy na te 6 podbrań). Jak to wpisać?
I proszę o połączenie obu skryptów w jedną całość (żeby powstał jeden skrypt zarówno z wagami losowanej treści, jak i brakiem powtórzeń). Sam nie potrafię sobie z tym poradzić mimo, że siedzę nad tym i ciągle kombinuję:( Z góry bardzo dziękuję. Ten post edytował macio99 1.07.2007, 20:09:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Koledzy kiedy zaczniecie uzywac mt_rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.. nie dosc, ze jest szybszy, to nie trzeba uzywac sranda. a to jest trzeba używać? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif) ciekawe macio99 $waga = '111112345'; oznacza że 1 ma wagę 5 a reszta po 1
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Koledzy kiedy zaczniecie uzywac mt_rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.. nie dosc, ze jest szybszy, to nie trzeba uzywac sranda. Śpieszę z wytłumaczeniem gdyż kolega jest w błędzie. Manual mówi o srand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual to: Cytat Note: As of PHP 4.2.0, there is no need to seed the random number generator with srand() or mt_srand() as this is now done automatically.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
akurat to jest mniej wazne
Cytat Funkcja mt_rand() jest jej zamiennikiem. Używa ona generatora liczb losowych (...) który generuje liczby losowe czterokrotnie szybciej niż średnio funkcja rand()
|
|
|
![]()
|
|
abc667 - wielkie dzieki. Ale jest pewnien problem. Po uruchomieniu skryptu pojawia sie przykladowy zestaw:
Array ( [0] => jakas tresc d [1] => jakas tresc c [2] => jakas tresc a [3] => jakas tresc b ) a mi chodzi o to zeby pojawiala sie tylko losowo wybierana tresc, czyli na przyklad: jakas tresc a jakas tresc b jakas tresc e jakas tresc d jakas tresc a bez "Array", nawiasów, liczb, itd. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Co trzeba zmienic zeby tak bylo? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 29.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował flv 2.07.2007, 17:48:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:57 |