![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z poniższym kodem, niewiem jak mogę usunąć wpis wybierany pod zmienną: $wyb2
poprostu usuwac zbędny wpis... ponieważ jest nie potrzebny już Ten post edytował fredzio90 29.06.2007, 17:47:10 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro ten wpis zmieniasz, a jedynie zapamiętywałeś go w zmiennej no to on już nie istnieje (stary wpis). Tak mi się wydaje...
-------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przepraszam, mże nie pwoiedziałem.. ten kod co dałem działa oki, poaz tą ostatnią linijką:
ten kodzik usuwa mi ten zaaktualizowany wpis, i ten który prubowałem aktualizować..... a niesttey nic nie "wygasa" bo ten wpis jest w bazie... i musze go jakoś automatycznie usunąć, zbędny wpis ( stary ) albo może macie jakiś sposób, aby jedną funmckją poprostu podmienić jeden wpis z drugim, zachowując nr ID... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 29.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za ten temat należy ci się literacka nagroda nobla, czytam to po raz 5 i dalej nie moge zrozumieć o co ci właściwie chodzi..
Cytat albo może macie jakiś sposób, aby jedną funmckją poprostu podmienić jeden wpis z drugim, zachowując nr ID... ![]() UPDATE? Spróbuj też podmieniać poprzez REPLACE INTO, ale tak właściwie nie wiem czemu nie możesz użyc UPDATE? Ten post edytował flv 29.06.2007, 23:59:10 |
|
|
![]()
|
|
OMG. Inaczej, mam 1 Tabele o nazwie dajmy na to ranking_dj
wygląda ona tak: ID | PSEUDO | DATA_UR | WWW | TYP Normalnie wpisy, które są pokazywane na stronie głównej, w polu typ mają wartość == OK Ja, dodałem opcję dzięki której możesz UZUPEŁNIĆ OPIS danego DJ-a, lecz podczas dodawania tego formularza do bazy, zapisywana wartość w polu TYP == OPP i teraz, mam 2 wpisy, jeden mniej rozbudowany, drugi bardziej.. w polu PSEUDO MAJĄ TAKĄ SAMĄ WARTOŚĆ, w POLACH TYP, mamy 2 różne awrtośći, JEDEN == OK, DRUGI == OPP, i teraz, chciałbym aby ten wpis, który został jakby "Uzupełniony" tak naprawde dodany do bazy, zamienił się rolami z tym którego prubuję zamienić ( z tym mniej rozbudowanym ). I właśnie dodałem tamten kod, aby pokazać że błąd w tamtym zapytaniu widnieje w ostatniej linijce, która usuwa 2 wpisy, ten mniej rozbudowany, i ten bardziej... a ja chcę USUNĄĆ tylko ten MNIEJ ROZBUDOWANY Ten post edytował fredzio90 30.06.2007, 11:08:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brednie jakieś wygadujesz
![]() Kod +----+-------+ | id | tekst | +----+-------+ | 1 | aaa | | 2 | aaa | | 3 | aaa | | 4 | aaa | a następnie wykonaj zapytanie:
Sprawdź teraz, czy wiersz o ID = 3 jest zdublowany ;] -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
ale nie zrozumiałęś mnie, chodzi mi że będą 2 takie same wpisy o PRAWIE identycznej treści
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, to ty mnie nie zrozumiałeś. UPDATE nie zrobi ci dwóch identycznych wpisów, dwóch prawie identycznych wpisów, ani nawet dwóch całkiem różnych wpisów. UPDATE zaktualizuje ci już istniejący wpis (lub zaktualizuje wiele wpisów, w zależności co masz po WHERE).
Jeśli w pierwszym poście wkleiłeś całość funkcji overwrite(), to muszę cię zmartwić, ale jest ona nieprzydatna. Pobiera ona jeden wiersz z tabeli. Następnie znowu pobiera ten sam wiersz z tabeli. Następnie aktualizuje ona ten wiersz danymi pobranymi z niego samego ![]() No chyba że kilka wierszy może mieć tą samą wartość w polu title - wtedy również kod jest błędny, ale przynajmniej widać już jakiś konkretny tok rozumowania. Może lepiej opisz co ta funkcja miałaby robić, to się wymyśli jakieś inne rozwiązanie ;] Ten post edytował Kicok 30.06.2007, 17:39:25 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
ta funckja chciałbym aby poprostu mając przykładowo takie wpisy:
1. PSEUDO | IMIE | NAZWISKO | OPIS | IL_GLOSOW | ODSLONY_PROFILU 2. PSEUDO | IMIE | NAZWISKO| OPIS_ROZSZEZONY | IL_GLOSOW | ODSLONY_PROFILU poprostu, aby podmienić tane z wpisu nr 2. z danymi nr 1. zachowując IL_GLOSOW i ODSLONY a reszte podniemioając, i na koniec usuwając wpis NR 1 |
|
|
![]()
|
|
W takim razie twój kod był w miarę dobry, tyle że musisz znać zarówno ID pierwszego jak i ID drugiego wiersza.
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
oki, ale jak to teraz przystosować do jednego kliknięcia... że za jednym kliknieciem podmieni się ten wpis z oryg.
ja myślałem jescze nad wybieraniem dodać, znaczy:
tylko niewie, bo nie rozkminiłęm, powiedz mi te $id1 i $id2 są do czego... znaczy która zmienna jest jako do podmiany, a który zamieniamy i jeśli mógłbyś to czy ten kod co napisałem zdał by egzamin ? Ten post edytował fredzio90 1.07.2007, 11:26:30 |
|
|
![]()
|
|
Nie zdałby. Załóżmy że masz taką uproszczoną tabelę:
Kod +----+-------+ | ID | TYTUL | +----+-------+ | 1 | aaa | | 2 | bbb | | 3 | ccc | Zmienna $_GET['id'] ma na przykład wartość: 2. I teraz pierwszym zapytaniem pobierasz wiersz o ID=2 > Wynikowe dane to $row['ID'] = 2; $row['TYTUL'] = 'bbb'; Drugim zapytaniem pobierasz wiersz o TUTYL = 'bbb' > Wynikowe dane to znowu $row['ID'] = 2; $row['TYTUL'] = 'bbb'; Musisz znać identyfikator wiersza z którego będziesz pobierał dane (w moim kodzie: $id1) oraz wiersza, który będzie nadpisywany (w moim kodzie: $id2). A wywołać moją funkcję możesz przez:
Oczywiście linki typu adres.pl/plik.php?id_wiersza_z_ktorego_pobieramy_dane=123&id_wiersza_ktory_ma_zostac_nadpisany_nowymi_danymi=9999 będą brzydko wyglądały, ale zmianę nazwy tych zmiennych pozostawiam już twojej inwencji twórczej. Ten post edytował Kicok 1.07.2007, 12:29:13 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
dziękuje, już działa
oprucz zmiany pola typ.. wszysko się zmienia tylko nei pole typ.. pole typ zostaje ciągle opp moj kod jest taki
kod nie działa w pełni, ponieważ pole typ jest ostatnie, a skrypt przewiduje inne przerabianie.... wyczytuje dane po przecinku, a za polem typ wyczytywanym niema goo:
Ten post edytował fredzio90 1.07.2007, 21:34:19 |
|
|
![]()
|
|
Wstaw sobie przed:
tą linijkę:
i zobacz, czy typ z wyświetlonego zapytania zgadza się z typem, który masz w wierszu z ID równym $id1 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
ale powino być typ='ok', chodz mi o to że nadpisuje te dane, i zmienia typ ( pokazuje wpis publicznie ) wszysko w odpowiedni wpis sie "wtapia" ale cichiałbym jescz właśnie ta zmiane typ='ok' dodać |
|
|
![]()
|
|
To podmień pętlę foreach tym kodem:
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:36 |