![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak w temacie.
Na pewno każdy z was po pewnym czasie przejada się gotowcami i ma zamiar stworzyć własny system szablonów, a więc rozpocząłem topic abyśmy mogli podzielić się pomysłami, kodem i uwagami. To tak na start pierwsz pytanie, czy lepiej przy tworzeniu systemu szablonów korzystać z DOMDocumenty czy z pregów? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myśle że chyba sie mylisz że każdy ma ochote napisać swój system temlatów, np.: ja nie mam bo na rynku są dostępne bardzo przyjemne i gotowe systemy (korzystam z xslt) i wiec szkoda czasu na budowę własnego,co więcej programowanie dąży do budowy całych systemów z klocków i po co pisać ponownie jakiś klocek jak już go mamy? (jednyną rozsądną myślą przemawiającą za to jest zwiększenie wydajności renderowania frontu)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i właśnie wracając do klocków to nie zawsze każdy system templaków pasuje do tego co mamy bądź też chcemy wykonać. Smarty- wolny i cachuje pliki- po co to nie wiem? patTemplate- średnio się sprawdza, PHPtal- choć miły to nie każdy ma ochotę się męczyć żeby go zrozumieć, itp... Prosiłbym o jakieś propozycję chociaż o co się zaczepić itd...
p.s. Google mam i używam dobrze się spisuje ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak pisze XSL wspierany przez w3c super system nie potrzeba dodatkowych parserów bo wszystko jest co potrzeba w funkcjach php, nie wiem jak u niego z szybkością renderowania ale zakładając ze bazuje na libkach napisanych w c to pewnie bardzo szybki, jednyny mantkament to koniecznosc budowy dokumentu xml na podstawie ktorego parsuje sie stronę
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A korzystasz z foo? czy jakiś inny bo ja na xsl to tak średnio się znam.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie korzystam z niczego co jest z poza biblioteki php
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmmm... nie chciałem zaśmiecać tego posta, ale z tego co mi się wydaję xsl to style do xml-a, albo czegoś nie rozumiem, możesz wytłumaczyć?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
xsl to język do formatowania dokumentów zgodnych z xml, jako że xhtml jest zgodny to również można wykonać przetwarzanie do xhtmla
http://www.w3schools.com/xsl/ zobacz tutka do szybko zrozumiesz ocb ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
xsl to język do formatowania dokumentów zgodnych z xml, jako że xhtml jest zgodny to również można wykonać przetwarzanie do xhtmla http://www.w3schools.com/xsl/ zobacz tutka do szybko zrozumiesz ocb ![]() znaczy się to co generuje twój skrypt jest w przypadku każdej templatki jest niezmienne ? tylko gdy chcesz templatke zmienić to zmieniasz jeden fragment który mówi którego pliku XSL ma użyć ... o to w tym chodzi ? |
|
|
![]()
|
|
W xsl chodzi o to że za każdym razem musisz sam tworzyć nowy szablon- takie miniprogramowanie... i plikami które podajesz do xsl muszą być pliki xml
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepszą rzeczą do budowania szablonów w skryptach PHP jest... PHP
-------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właściwie ... to też tak uważam... przynajmniej narazie
Takie rozwiązanie daje duże możliwości. A jak by to dobrze zrobić to można osiągnąć to samo ... czyli oddzielić warstwę logiczną aplikacji od layoutu ... Ten kto będzie tworzył taką templatke i tak musi mieć napisane co ma wpisać aby na przykład wpisać tu tytuł strony albo powtórzyć pewien blok... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak by to dobrze zrobić to można osiągnąć to samo ... czyli oddzielić warstwę logiczną aplikacji od layoutu ... Jest dokładnie odwrotnie. Dobrze napisany system szablonów ma szansę osiągnąć to co daje PHP. Systemy szablonów w efekcie dają kod PHP więc na pewno nie mają większych możliwości od samego PHP. Używając PHP jako systemu szablonów trzeba jedynie się pilnować żeby używać go tam TYLKO do tworzenia szablonu. Tonie jest trudne. Za to przyspiesza sporo aplikacje. Używanie systemu szbalonów innego od PHP przypomina mi trochę taki kod:
Niby można. Tylko po co? -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Wszyscy wiemy że system templaków szablonów ma odzielać warstwę logiczną od kodu, teraz kwestia jest takaa od czego zacząć tworząc system szablonów? Gdzieś tu na forum miałem początek systemu, zmieniał tekst zawarty pomiędzy tagami
na zmienna o nazwie tekst. Tylko jak wygenerować pętle chciałbym aby w pliku tpl wyglądało to tak . Jakieś pomysły jak napisać funkcje w systemie szablonów żeby na podstawie tego generował pętle? P.S. to w nawias kwadratowych oznacza opcje- może być ale nie musi Ten post edytował deirathe 29.06.2007, 06:52:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od czego zacząć? Najlepiej nie zaczynać
![]() Ja używałem kiedyś smartów, ale ostanio uywam tylko natywnych szablonów w php. Żeby to zaimplementować Wystarczy kilka linijek. Na algorytmach kiedyś wrzuciłem taką klasę. Czegoś szybszego nie da się od tego napisać ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Od czego zacząć? Najlepiej nie zaczynać ![]() Wreszcie ktoś mnie rozumie. Moja klasa do szablonów w PHP ma może 20 linijek. -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Czegoś szybszego nie da się od tego napisać ![]() Smarty są tak szybkie jak ja jestem księdzem... już samo to że potrzebują osobnego folderu do kompilacji templakow przemawia za tym ze nie operuja tylko na pliku tpl jaki stworzysz ale w dodatku na plikach ktore sam sobie stworzy, a tak btw smarty zaczyna bardziej juz przypominac jezyk programowania niz system szablonow, a to kolejny powod dla ktorego ludzie sie zniechecaja, a jak pracujesz w jakiejs firmie i zajmujesz sie tylko programowaniem i mowisz do webmastera tu masz smarty zrob to na smarty to on na Ciebie spojrzy i sie skrzywi bo nie ma czasu sie czegos takiego uczyc tylko trzeba projekt zrealizować:P BTW Wszystko się da:) nigdy nie mów nigdy Ten post edytował deirathe 29.06.2007, 13:23:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm. Ktoś tutaj posiada testy porównujące prędkości systemów szablonów - smarty, opt, savant i coś tam jeszcze. Z tego co pamietam to smarty wygrywało. Ale nie będę się kłócił. Może i są najwolniejsze. Ja od jakiegoś czasu nie używam.
Smarty podchodzi pod język programowania mówisz. Ok, w takim razie co system szablonów ma robić? Smarty dają nam to że nie musimy klepać: <?php echo $template['var']; ?> tylko możemy {$template.var} i jest to wygonde. A nauka smartów - no proszę Cię. Co tam jest do uczenia się? Jak obsłużyć zmienne, kilka funkcji oraz pętle. Cytat , a tak btw smarty zaczyna bardziej juz przypominac jezyk programowania niz system szablonow
I teraz przekonaj mnie że łatwiej grafikowi będzie nauczyć się twoich tpl niż foreach/for w smartach ![]() Cytat Wszystko się da:) nigdy nie mów nigdy Tak, tutaj mnie poniosło, zapomniałem edytować ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tego templaka robie akurat dla siebie, a co do jego budowy to przynajmniej przypomina html-a
![]() btw w smartach nie ma foreach tylko {section} :PPPPPPP Ten post edytował deirathe 29.06.2007, 13:44:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
E tam. Jak to nie ma jak jest Smarty Manual :: {foreach},{foreachelse}
![]() Jak już coś napiszesz, co będzie kompletne, albo będzie posiadało łatwą możliwość rozbudowy (pluginy) i będzie to jako tako działało - chętnie zobaczę. Pozdrawiam ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 20:37 |