![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 2 Dołączył: 9.05.2007 Skąd: INTERNET Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisze skrypt w którym wyszukuję adresy zapisane z odnośnikach na danej stronie.
Ogólnie działa dobrze. Jedyny problem to to, że równie dobrze wychwytuje linki typu: gg, javascript, skype itd. Wszystkie one mają jednak wspólną cechę, mianowicie dwukropek Mógłby mi ktoś pomóc wstawić w to wyrażenie fragment mówiący, że w adresie nie może wystąpić dwukropek. Pewnie to będzie coś w stylu ([^:]*), ale jak go dołożyć do warunków to nie mam pojęcia. -------------------- "There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't"
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Ale czasami ":" wystepuje w parametrach (get).
i co wtedy? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 2 Dołączył: 9.05.2007 Skąd: INTERNET Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale w ramach linków jednego sklepu to raczej nie. To raczej przy przenoszeniu na inną witrynę, a to już i tak mnie nie interesuję. Potrzebuję zbadać wyłącznie jedną domenę (na raz).
-------------------- "There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz trzy możliwości do zapisania linków w hrefach:
Kod 1. <a href="link.html">sadsad</a> <a href="link.html" class="asd">sadsad</a> 2. <a href='link.html'>sadsad</a> <a href='link.html' class='sad'>sadsad</a> 3. <a href=link.html>asdsafd</a> <a href=link.html class=csa>asdsafd</a> Analizując to można dojść do wniosku, że jeśli link zaczął się cudzysłowem lub apostrofem, to zakończy się odpowiednio cudzysłowem lub apostrofem. Jeśli nie został użyty żaden z tych znaków, to link zakończy się przy pierwszym białym znaku lub pierwszym ">". Składając to do kupy otrzymujemy takie oto działające, ale kompletnie niezrozumiałe dla niedoświadczonych wyrażenie:
Ew. możesz sprawdzać, czy w już znalezionych danych jest dwukropek (strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) - jeśli tak, to olewasz te dane i przechodzisz do następnych. PS. To oczywiście nie jest gotowiec, tylko ogólny wzór pobierania linków z kodu HTML. Musisz go sobie jeszcze przerobić. Jednak zamiana (.*?) na "wszystko tylko nie dwukropek" będzie o wiele prostsza niż zamiana ([-a-z0-9_\?\\&\.=]*) na "wszystko tylko nie dwukropek" ;] Ten post edytował Kicok 28.06.2007, 06:42:58 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:45 |