![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Hejka,
mam problem i nie bardzo wiem jak to ugryźć. Otóż: mam tabelę:
i jest to tabela macierzysta. Część podkategorii ma rozszerzoną tą tabelę o inną np.
lub też
Na stronie głównej pobieram dane tylko z tabeli macierzystej (tj. 'ogloszenia), natomiast przy wejściu w odpowiednią kategorię chciałbym do standardowych danych dodać te charakterystyczne dla danej kategorii. Jak się do tego zabrać? Czy po prostu osobne klasy dla każdego typu ogłoszenia, a w nich metoda getData() pobierająca dane zapytaniem wpisanym ręcznie. Tak bym zrobił standardowo ale jak to zrobić poprawnie w Symfony? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 3 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (10%)
|
Propel dla kazdej tabeli robi model. Wiec przy wejsci w do kategorii mozesz zrobic joina. Dla zwyklego innera sprawa jest prosta bo robisz w Peerze ::doSelectJoinAll, natomiast dla LEFT sprawa sie troche komplikuje:
Przyklad
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam,
nie będę zakładał nowego tematu bo problem jest pokrewny. mam problem z wyswietleniem pola (NAZWA) z innej tablicy (Sl_Ulice). w metodzie odpowiedzialnej za listowanie zawartoci tablicy Sl_Adresy doda³em: 1) LEFT po odpowiednich polach obu tabel 2) pole NAZWA z tablicy Sl_Ulice
zapytanie do bazy jest tworzone prawidłowo (fragment pliku log):
i za cholerę nie mogę wyświetlić sl_ulice.NAZWA w templatce listSuccess.php próbowałem róźnych metod - ostatnia jest taka (fragment):
i otrzymuję: Fatal error: Call to undefined method Sl_Adresy::getString() Sprawdziłem także dla $sl_adresy->getString(1) - ten sam błąd. Przecież; getString() nie jest zwiazany z Sl_Adresy ? Czy też mój problem można rozwiązać nie przy pomocy propela tylko creole i zrobic same hydro (patrz - to do mnie - odpowiedź wyżej) ? ale zapytanie sql jest generowane dobrze. pozdrawiam Ten post edytował misiaczekmarek 8.07.2007, 22:28:26 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%)
|
nie wiem czemu się dziwisz że wywala błąd, w dodatku dość oczywisty.
getString jest metodą creolowego resultseta a nie metodą obiektu propelowego. pole nazwa jest zapewne tam gdzie powinno być, czyli w odpowiednim obiekcie... proponuję zamiast $this->sl_adresys = Sl_AdresyPeer::doSelect($c); zrobić $this->sl_adresys = Sl_AdresyPeer::doSelectRs($c); i przerobić widok. Ten post edytował pawel_k 8.07.2007, 23:11:34 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%)
|
@phpion.com Patrze o co pytasz i jak bys przeczytal My first symfony project lub kilka rozdzialow to bys znalazl rozwiazanie.
Taka uwaga: Najpierw czytamy manual, jesli nie ma rozwiazania to szukamy na forum symfony a potem zadajemy pytania. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
@pawl_k
dzięki za sugestie, zastosowałem, przerobiłem i działa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 00:03 |