![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to dosyc nietypowy problem wiec najpierw postaram sie dokladnie go opisac.PROSZE O POMOC W ZNALEZIENIU ROZWIAZANIA i w miare
mozliwosci korzystajac z uprzejmosci stworzenia zarysu skryptu. sekwencja nr.1: [slowo1|........][slowo2|........|...........][slowo3] jest to sekwencja 3 klockow: "slowo1","slowo2","slowo3" kazdy z nich ma swoja dlugosc(wraz z naglowkiem): slowo1 - 2 jednoski, slowo2 - 3jednostki, slowo3 - 1jednostka mam takze druga sekwencje: [slowko1|.......|..........|.......][slowko2|...........|..........|........ |.......|.........] wystepuja 2 klocki: slowko1(dlugosc 4 jed.) i slowko2(dlugosc 6jed.) Obie sekwencje wciaz powtarzaja sie az zmienna "obecny" nie natrafi na miejsce gdzie w obu sekwencjach zaczyna sie klocek(czyli miejsce gdzie znajduje sie jego naglowek) zilustrowanie napotkania i przeszukiwania sekwencji: (w kroku 1 zostala znaleziona "spojnosc") 1. [slowo1 |......][slowo2|.......|............][slowo3][slowo1|......][slowo2|........|... .........][slowo3]...itd. [obecny ] [slowko1|......|..........|.......][slowko2|...........|...........|......|..... ......|.......][slowko1|...........|...itd. 2. [slowo1..|.............][slowo2|.......|............][slowo3][slowo1|.......][sl owo2|.......|............][slowo3]...itd. ...............[obecny] [slowko1|..............|..........|........][slowko2|.............|...........|. .........|..........|.......][slowko1|...........|...itd. 3. [slowo1 |......][slowo2...|.......|............][slowo3][slowo1|.......][slowo2|.......| ............][slowo3]...itd. ...................... [obecny] [slowko1|......|.............|.......][slowko2|...........|..........|........|. .........|.......][slowko1|...........|...itd. przestrzen miedzy dwoma "|" i midzy "[" a "|", oznacza jedna jednostke,powinny one byc rowno pod(nastepna jednostka rozpoczyna i konczy sie dla obu sekwencji w tym samym miejscu)soba lecz troche mi nie wyszlo:( polozenie obecny dla 1 kroku to 1sza jenostka. polozenie obecny dla 2 kroku to 2ga jenostka. polozenie obecny dla 3 kroku to 3cia jenostka. itd.... dlugosc jednostki NIE JEST rozna dla kazdego klocka. np. dlugosc slowko1(4j) i slowko2(6j)=5xslowo1(2j)=3xslowo2(3j) i slowo3(1j) po zakonczeniu jednej sekwencji w obu przypadkach rozpoczyna sie ta sama sekwencja itd.,nie sa one rownej dlugosci wiec beda sie "przemieszczac" wzgledem siebie. zakonczenie sekwencji i rozpoczecie nastepnej nie zeruje licznika jednostek jakie "uplynely". Celem skryptu jest napotkanie 10 "spojnosci" i zapisanie miejsca ich napotkania(po ilu jednostkach zostaly znalezione) do tablicy np.tabjed[1,13,24,26,78,120,..] oraz zapisanie do tablicy klockow jakie zostaly napotkane np. tab["slowo1slowko1","slowo3slowko2","slowo2slowko1","slowo3slowko1",...] myslalem aby stworzyc klase klocek_slowo i klocek_slowko a nastepnie dla nich nalezace klocki(uzywam tego pojecia bo najlatwiej jest wyobrazic sobie ten problem) ale nie wiem jak pozniej to polaczyc a do tego klocki sa roznej dlugosci Z gory dziekuje. ![]() Ten post edytował otakon 25.06.2007, 23:43:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale może to o to chodzi?
produkuje mi to takie coś: Kod Array
( [0] => 1 [1] => 15 [2] => 21 [3] => 25 [4] => 31 [5] => 45 [6] => 51 [7] => 55 [8] => 61 [9] => 75 ) Array ( [0] => slowo1slowko1 [1] => slowo2slowko2 [2] => slowo2slowko1 [3] => slowo1slowko2 [4] => slowo1slowko1 [5] => slowo2slowko2 [6] => slowo2slowko1 [7] => slowo1slowko2 [8] => slowo1slowko1 [9] => slowo2slowko2 ) -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt naprawdę nietypowy i raczej mało sensowny,
do czego to Ci jest potrzebne? Wygląda jak zadanie z informatyki wymyślone przez informatyka, którego potrącił samochód, a potem jeszcze wpadł pod pociąg, Współczuje że musisz to robić? Sory za OT Ten post edytował php programmer 26.06.2007, 08:30:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:26 |