![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Hejka!
Mam dość upierdliwy problem z PHP, a konkretnie z samym php.exe. Instaluje sobie Symfony (@mike - kapitalny artykuł! Wielkie brawa!) i przy wykonaniu każdej komendy dostaję komunikaty:
Jeśli chodzi o te pierwsze ostrzeżenia, to usunąłem ; przed każdym
co za bardzo nie pomaga. Ścieżkę mam ustawioną poprzez:
Dodam jeszcze, że każdy z plików np.
istnieje pod tą ścieżką. Jeśli chodzi o drugą serię błędów to nie bardzo wiem gdzie szukać przyczyn. Czy byłby ktoś w stanie mi udzielić rady jak to wywalić? Jest to o tyle upierdliwe, że wiąże się z pokazywaniem błędów, które muszę usuwać z ekranu poprzez button 'OK'. Dodam jeszcze, że samo PHP działa bez problemów (jest to wersja 5.2.3). Pozdrawiam: pion |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 16 Dołączył: 25.05.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bawiłem się z Symfony, ani nawet php w konsoli, ale radzę spróbować po najmniejszej lini oporu - wsadzić wszystkie biblioteki do folderu w którym leży binarka php
Ten post edytował fiszol 23.06.2007, 13:25:14 -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdarza się, że PHP CLI korzysta z innego php.ini niż Apache. może tu będzie błąd.
Sprawdź to. phpinfo() powinno pokazać ewentualne informacje. P.S. ~phpion.com dzięki za słowa uznania. Właśnie pisze kolejny, za jakieś 30min. będzie gotowy :-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, źle Cię naprowadziłem.
Żeby zobaczyć z jakiego php.ini korzysta konsolowe PHP musisz wykonać w konsoli php -i (Na Linuxie, na Windowsie też pewnie tak jest) i przejrzeć podane informacje. U mnie na przykład jest: Cytat Configuration File (php.ini) Path => /etc/php5/cli a po uruchomieniu phpinfo() mam:Cytat Configuration File (php.ini) Path: /etc/php5/apache2/php.ini Podejrzewam właśnie, że konsola u Ciebie korzysta z innego php.ini. Jesli to wykluczymy, poszukamy dalej ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dobra, olejmy to na razie. Nie bardzo wiem jak stronicować wyniki w konsoli. php -i | more nie działa
![]()
więc musiałbym dłużej nad tym posiedzieć. Ale dzięki serdeczne za zainteresowanie i pomoc! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 17:41 |