![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
napisalem w php stronke korzystajaca z bazy danych...jedyne co moge poki co zobic to pzegladac rekordy, dodawac i usuwac....a chcialbym zrobic edycje tych wlasnie rekoordow.... dokladnie chodzi mi o takie cos: wyswietlam wszystkie produkty w sklepie i chce miec mozliwosc edycji jednego z nich....nie chce usuwac i dodawac na nowo....a chce kliknac przycisk np. "edytu" i moc zmieniac poszczegolne pola... nie mam zielonego pojecia ja sie za to zabrac bede wdzieczny za wszelkie wskazowki z gory dzieki za pomoc pozdrawiam rafal |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a chce kliknac przycisk np. "edytu" i moc zmieniac poszczegolne pola... Moja propozycja - obok każdego rekordu jest przycisk (link) EDYTUJ, którym w adresie przekazujesz id owego rekordu. Po kliknięciu przycisku następuje przejście do strony z formularzem, w którym edytujesz ów rekord.Na sam koniec (wysłanie formularza), odczytujesz id rekordu z adresu i zapytaniem sql-a dokonujesz edycji w bazie, coś w stylu:
Ten post edytował JaRoPHP 21.06.2007, 06:48:22 -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszytko byloby ok, gdybym potrafil zrobic formularz(stronke do edycji danych), ktorego pola sa wypelnione wlasnie starymi danymi - zeby nie trzebabylo zmieniac wszystkich danych a tylko wybrane...
a poza tym nie bardzo wiem jak zrobic link do podstrony formularza za rekordem gdy wyswietlam je w ten sposob:
dodanie kolejnej kolumny zawierajacej: include('edycja.php'), gdzie plik edycja.php zawiera link do formularza jakos nie dziala....nie bardzo wiem co z tym zrobic.... z gory dzieki za pomoc pozdrawiam rfelijak |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- link (nie znam struktury bazy, ale mam nadzieję, że masz jakiś klucz głowny, dla potrezb przyjmę, że będzie on w pierwszej kolumnie ($row[0])):
- formularz: na stronie robisz formularz z wartościami domyslnymi value, te wartości odczytaj z bazy (masz już w adresie id rekordu ($_GET['id']), więc wystarczy:
--- Nie przepisuj tego bezmyślnie. Moga być literówki (nie sprawdzane)... Raczej zastanów się, jak to powinno działać i powalcz ![]() -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 12:57 |