![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam takie pytanie, czy istnieje jakas funkcja w php a raczej czy wogole jest to mozliwe aby sprawdzic skad przywedrowaly dane
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że sprawę rozwiąże $_SERVER['HTTP_REFERER'];
Pozdro ![]() -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko weź pod uwagę to, że niektóre programy (jak np. Norton Internet Security) powodują że przeglądarki nie wysyłają tych danych. O tym decyduje użytkownik. Cytat z manuala:
Cytat Not all user agents will set this, and some provide the ability to modify HTTP_REFERER as a feature. In short, it cannot really be trusted.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No faktycznie dziala
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
przy generowaniu formularza daj mu w hidden unikalny token i zapamietaj go w sesji czy gdzies, wtedy gdy przyjdzie request to sprawdzisz czy token byl wygenreowany -> bedziesz wiedzial ze to z twojej strony
![]() |
|
|
![]()
|
|
a mam pytanie, czy jest taka sama funkcja dla metody GET?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm, wydaje mi się że mylisz pojęcia. Poczytaj co to jest funkcja, metoda i zmienna
![]() W super globalnej (chyba tak to się nazywa ![]()
Natomiast w $_GET siedzą dane przesłane metodą GET (np. strona.pl/index.php?zmienna_get=wartosc ) Natomiast w $_POST siedzą informacje przesłane metodą ... POST ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie myle pojec, moznac w formularzu przeciez zrobic method="get" i dlatego pytam czy wysylajac formularzem dane poprzez get tez da sie odczytac z jakiej strony przylecialy
Ok juz wiem, dzieki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest metoda wysyłania formularza, nie funkcja
![]() $_SERVER['HTTP_REFERER']; jest niezależne od obecności formularza, ale ciężko mu zaufać. Zrób tak: Kod Plik form.html: <form method="GET" action="skrypt.php"> <input type="text" name="costam" value="Tu wpisz tekst" /> <input type="hidden" name="refer" value="form.html" /> <button type="submit">Wyślij</button> </form> Plik form2.html: <form method="GET" action="skrypt.php"> <input type="text" name="costam" value="Tu wpisz inny tekst" /> <input type="hidden" name="refer" value="form2.html" /> </form> Plik skrypt.php:
-------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:00 |