![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Mój problem polega na tym, iż zakupiłem książkę - Ullman Larry: ,,Dynamiczne strony WWW PHP i MySQL” , Helion 2004 ,w celu wykonania projektu stronki z logowaniem, zaznaczam,że do książki dodany jest adres do ftpa, gdzie można pobrać pliki ze skryptami wykorzystanymi w owej książce i o zgrozo, po utworzeniu bazy danych, odpaleniu plików dostarczonych do książki przeprowadzana jest rejestracja bezproblemowo - użytkownik dodaje się do bazy z hasłem itd, ale w momenci kiedy chcę zalogować się na wcześniej utworzone konto - widzę info: błędne hasło lub login
![]() Byłbym serdecznie wdzięczny za jakąś pomoc, gdyż jest to dla mnie b.ważne mega |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 153 Pomógł: 2 Dołączył: 28.05.2007 Skąd: Stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może pokaż kod logowania, co?
-------------------- Raz, dwa, trzy, baba Jaga patrzy!
http://trelemorele.cba.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<?php # Listing 12.7 - login.php
// Skrypt pozwalający na zalogowanie się na stronie. // Dołączenie pliku konfiguracyjnego obsługującego błędy, itp. require_once ('includes/config.inc'); // Określenie tytułu strony i dołączenie nagłówka HTML. $page_title = 'Logowanie'; include ('includes/header.html'); if (isset($_POST['submit'])) { // Sprawdzenie czy formularza został wypełniony. require_once ('../mysql_connect.php'); // Połączenie z bazą danych. if (empty($_POST['username'])) { // Walidacja nazwy konta użytkownika. $u = FALSE; echo '<p><font color="red" size="+1">Proszę podać poprawną nazwę użytkownika!</font></p>'; } else { $u = escape_data($_POST['username']); } if (empty($_POST['password'])) { // Walidacja hasła. $p = FALSE; echo '<p><font color="red" size="+1">Proszę podać poprawne hasło!</font></p>'; } else { $p = escape_data($_POST['password']); } if ($u && $p) { // Jeśli nie wystąpiły żadne problemy. // Wysłanie zapytania do bazy danych. $query = "SELECT user_id, first_name FROM users WHERE username='$u' AND password=PASSWORD('$p')"; $result = @mysql_query ($query); $row = mysql_fetch_array ($result, MYSQL_NUM); if ($row) { // W bazie znaleziono szukane dane. // Rozpoczęcie sesji, zarejestrowanie wartości i przekierowanie. $_SESSION['first_name'] = $row[1]; $_SESSION['user_id'] = $row[0]; ob_end_clean(); // Usunięcie bufora. header ("Location: http://" . $_SERVER['HTTP_HOST'] . dirname($_SERVER['PHP_SELF']) . "/index.php"); exit(); } else { // W bazie nie znaleziono szukanych danych. echo '<p><font color="red" size="+1">Podana nazwa konta użytkownika i hasło nie pasują do zawartych w pliku.</font></p>'; } mysql_close(); // Zamknięcie połączenia z bazą danych. } else { // Jeśli wystąpiły problemy. echo '<p><font color="red" size="+1">Proszę spróbować ponownie.</font></p>'; } } // Koniec instrukcji warunkowej SUBMIT. ?> <h1>Logowanie</h1> <p>Aby się zalogować przeglądarka musi zezwolić na utworzenie plików cookie.</p> <form action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="post"> <fieldset> <p><b>Konto użytkownika:</b> <input type="text" name="username" size="10" maxlength="20" value="<?php if (isset($_POST['username'])) echo $_POST['username']; ?>" /></p> <p><b>Hasło:</b> <input type="password" name="password" size="20" maxlength="20" /></p> <div align="center"><input type="submit" name="submit" value="Zaloguj się" /></div> </form><!-- Koniec formularza --> <?php // Dołączenie stopki HTML. include ('includes/footer.html'); ?> Ps.Byłbym strasznie wdzięczny za polecenie jakiejś dobrej książki bez błędów w kodzie,żeby był w niej przykład witryny z logowaniem i częścią administratora + dodawanie np.news na tej witrynie,bo ugrzęzłem na tej książce...i znalazłem dużo błędów..przynajmniej tak mi się wydaje Z góry wielkie dzięki.. Ten post edytował mega82 20.06.2007, 14:44:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a session_start() na początku?
I nie lepiej:
Apache, PHP i MySQL. Od podstaw HELION PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty HELION -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 07:02 |