![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2006 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam za zadanie do zrobienia Widok modyfikowalny i jestem na poziomie tworzenia odpowiednich reguł Sprawa przedstawia się tak: Mam bazę ksiażek, a w niej 3 tabele:
Dla tego widoku trzeba stworzyc regułe ON INSERT i tak: a. jeżli imie i nazwisko juz istnieja w tabeli autorzy to dodac id_autora w tabeli ksiazki na odpowienia do istniejacego autora b. jezeli nie istnieje taki autor to dodac tego autora do tabeli autorzy i id nowego autora dodac do tabeli ksiazki Tak samo z tabela wydawnictwa Nie mając zbyt szerokiego pojecia o regulach, w ciemno probowalem napisac kod wzorujac sie na tworzeniu procedur:
A może rozwiązać to w inny sposób, np w regule po prostu dać
a w tabeli autorzy przed INSERTem wywołać procedure sprawdzającą czy dany autor jest już w tabeli. Nie wiem czy w dobrym kierunku idę, więc proszę o pomoc w poprawnym utworzeniu tejże reguły. -------------------- vlrs
vallerius@konarski.edu.pl Co to jest problem? -To zjawisko, które wprawia umysł w zakłopotanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:52 |