![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Forumowiczów!
Trochę kombinowałem, ale przyznam się szczerze że jeszcze do końca nie łapię połączeń tabel (swoją drogą, czy ktoś mógłby mi polecić dobrą książkę lub kurs on-line?). Mam trzy tabele: --- sprzet --- id: INT <-PRIMARY nazwa: VARCHAR(60) ...(jakieś inne pola) ... --- stan --- id_s: TINYINT <- PRIMARY nazwa: VARCHAR(60) --- historia --- id_h: INT <- PRIMARY id_sprzetu: INT stan: TINYINT ... (jakieś inne pola) ... ... Powiązania: historia.stan = stan.id_s historia.id_sprzetu = sprzet.id Chciałbym posortować tabelę sprzęt po stan.nazwa, gdzie id_s to najwyższy id z tabeli historia. Przykład: --- sprzet --- 1, IBM T42 2, Toshiba --- stan --- 1, magazyn 2, pracownik --- historia --- 1, 1, 1 2, 1, 2 3, 2, 2 4, 2, 1 Dałoby poniższe: 2, Toshiba, magazyn 1, IBM T42, pracownik Panie i Panowie pomóżcie! ![]() Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam Uli @MOD: Przez przypadek temat utworzyłem w 'php/przedszkole'. Prosiłbym o przeniesienie do 'Bazy danych/MySQL'. Przepraszam za kłopot. Ten post edytował uli 18.06.2007, 13:12:29 -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 19:17 |