![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 8.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem w trakcie testowania swojej wyszukiwarki i zauważyłem że nie wyszukuje ona litery ó w wyszukiwanych tekstach. Wyszukiwarka działa następująco: - pobranie wszystkich obiektów - zamiana dużych liter na małe - wyszukiwanie funkcja strstr() czy jest szukany ciąg w tekście Wyszukiwarka działa ok, wyszukuje wyrazy z ę,ą,ć,ł itd... wszystko poza literą ó. Ktoś wie o co może chodzić? Używam kodowania utf-8 - dane zapisane w bazie mysql w utf8_general_ci - po połączeniu z bazą danych ustawiam "SET CHARACTER SET 'latin2'" (jest to konieczne?) Znalazłem jeszcze coś takiego:
w efekcie pokazuje sie:
Mam jeszcze jedno pytanie, wyszukiwarka jest oparta na zend frameworku. Praktycznie kodowanie utf-8 dopiero zaczyna dzialac przy ladowaniu templatow. Czy wrzucenie do indexu
załatwia sprawę? Aha na koniec jeszcze jedno, wyszukiwanie w bazie danych przez "Select.... LIKE '%ó%'" daje 0 elementów znalezionych... Zupełnie nie czaje o co tu chodzi :/ Ten post edytował Mad_John 18.06.2007, 10:38:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w każdym wypadku:
SET CHARACTER SET 'latin2' zmienia kodowanie na ta chwile na ISO, ponieważ latin2 to ISO. Może w tym tkwi problem... -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 8.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez tego efekt jest identyczny....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no zamiast
SET CHARACTER SET 'latin2' daj może: SET CHARACTER SET 'utf8' // nie wiem dokładnie jak nazywa się to kodowanie w tym poleceniu Edit: NIe jednak tak nie wygląda to... tutaj masz w manualu MySQL cała tablice character http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/charset-mysql.html" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Ten post edytował misiek172 18.06.2007, 22:04:54 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm...
A czego używasz do wprowadzania tekstów? FCKEditora? Nie wiem czemu ale on zamienia ó na jakieś &costam; Wyświetla się dobrze jako ó ale to nie jest ó. Też mam z tym problem i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Trzeba by pogrzebać w kodzie FCKEditora i coś wywalić. EDIT: Znalazłem rozwiązanie. 1. Znajdź plik fckconfig.js 2. Znajdź w nim linijkę FCKConfig.IncludeLatinEntities = true ; 3. Zmień true na false Ten post edytował cicik 19.06.2007, 07:24:52 -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
faktycznie używam fckeditora... zrobiłem zmiane w konfigu fck i wszystko chodzi :] wielki dzieki za pomoc, w życiu bym się nie domyślił, że to wina fckeditora
pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:21 |