![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Forumowiczów!
Wiem, że temat był już nieraz poruszany i oczywiście przeszukałem forum pod tym kątem, dzięki czemu częściowo uporałem się z problemem, lecz niestety nie do końca... Po analizie poprzednich tematów wrzuciłem następujące parametry do mysql: System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porównań dla połączenia MySQL: UTF8_general_ci Kodowanie na stronie:
Wszystko niby ładnie i pięknie - Dopisuję rekord, który potem ładnie mi się wyświetla. W tabeli mam za to krzaczki: "Liść" -> "Liść" "Kątówy" -> "KÄ…tówy" Nie byłoby problemu, lecz pola powyższe mam zamiar modyfikować z poziomu htmla i przy modyfikacji i wyciągnięciu z bazy dostaję w polach tekstowych powyższe 'krzaki'. Mógłbym prosić Was o pomoc w rozwiązaniu tego problemu? Z góry dziękuję i pozdrawiam Uli Ten post edytował uli 18.06.2007, 08:04:04 -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 3 Dołączył: 6.07.2006 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wszystko niby ładnie i pięknie - Dopisuję rekord, który potem ładnie mi się wyświetla. W tabeli mam za to krzaczki: Gdzie ładnie się wyświetla i w jakiej tabeli masz krzaczki? -------------------- -----------------------
My hovercraft is full of eels! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krzaki mam polach rekordu, natomiast po wyciągnięciu rekordu z bazy przy kodowaniu strony wyświetla pole prawidłowo.
Natomiast z tym samym kodowaniem (ta sama strona z inną akcją) po wyciągnięciu pól z bazy i wstawieniu ich jako wartość value do pola tekstowego do edycji mam znów krzaki. -------------------- Prawo Wylera:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 3 Dołączył: 6.07.2006 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Krzaki mam polach rekordu, natomiast po wyciągnięciu rekordu z bazy przy kodowaniu strony wyświetla pole prawidłowo. Znaczy się krzaki masz jak sobie te rekordy podglądasz jakimś softem do zarządzania baza, tak? A jak wyświetlasz na stronie to już jest ok? Jeśli tak - to wszystko gra - soft, którym podglądasz posługuje się innym zestawem znaków - windows-1250 - jeśli to soft pod windę. Jeśli chodzi o wyświetlanie w polach tekstowych... Może na tej stronie masz coś nie tak z kodowaniem? Skoro gdzieś na jednej stronie wyświetla się ok - to na innej niezależnie od tego czy to pole tabelki czy pole formularza - musi być ok. -------------------- -----------------------
My hovercraft is full of eels! |
|
|
![]()
|
|
@Koodlaty:
Masz rację ![]() Kretynów nie sieją - sami się rodzą ![]() Sprawdziłem jeszcze raz wszystkie odwołania w funkcjach i oczywiście znalazłem błąd. Przepraszam wszystkich za zamieszanie. A Koodlatemu dzięki wielkie z świeże podejście do problemu:) -------------------- Prawo Wylera:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 21:18 |