![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam bazę z którą łączę się poprzez connect_db.php, poniżej ten plik;
Następnie w drugim pliku o nazwie view_miasta.php wyświetlam w formie tabeli np. wszystkie rekordy. Niestety nie wiem jak pozostając w zgodzie z zasadami powinienem pisać kod w kolejnych plikach. Chcę uzyskać jeszcze kilkanaście stron w oparciu o tę view_miasta.php, tzn. będzie się w niej zmieniała zawartość tylko jednego div-a nazwijmy go dla przykładu 'content'. Czyli cała strona ze swym topem, meni, foterem, itd. nie zmienia się poza contentem, gdzie chcę wyświetlać wyniki zapytań do bazy. W kodzie strony view_miasta.php znajduje się Jeśli natomiast chciałbym teraz wyświetlać miasta według pierwszej litery - czyli a-b-c-d...itd. zastosuję zamiast zapytania dla każdej litery:
itd. Zatem jak to zrobić poprawnie? tworzyć pliki typu connect_db_a.php, connect_db_b.php, connect_db_c.php, itd. i 'icludować' je do diva content w pliku view_miasta.php. Czy może przy pomocy connect_db.php łączyć się z bazą a zapytania umieszczać w odrębnych plikach i te dopiero includować do pliku view_miasta.php. A może jescze inaczej? Proszę o Wasze rady. Pozdrawiam Ten post edytował jar 17.06.2007, 17:41:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak chcesz, ja w takim czyms bym sie poglubil i nie includowal
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 16 Dołączył: 25.05.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli natomiast chciałbym teraz wyświetlać miasta według pierwszej litery - czyli a-b-c-d...itd. zastosuję zamiast zapytania dla każdej litery:
itd. a dlaczego nie ? Ten post edytował fiszol 17.06.2007, 18:52:22 -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a dlaczego nie Kod $query='SELECT * FROM miasta ORDER BY nazwa'; ?Ponieważ chcę porcjować wynik tak abym otrzymywał tylko miasta na literę a,b,c... itd. Przy zapytaniu '......ORDER BY nazwa' dostanę listę wszystkich miast. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A od czego masz tablice ... Wpisujesz sobie do tablicy, wszystkie litery, które chcesz, a następnie tworzysz pętle w której tworzysz odnośniki do każdej z tych liter.
Pisane z palca, ale mam nadzieję, że ideę już poznałeś ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 18:23 |