![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2004 Skąd: TG Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Szukam narzędzie które przeanalizuje mi wszystkie rekordy w tabeli i tworząć tabele relacyjne z danych które się powtarzają Dla przykładu podam: obecnie mam tak: imie nazwisko miasto ---------------------------------------- Imie1 | Nazwisko1 | Miasto1 Imie2 | Nazwisko2 | Miasto1 a chce mieć tak: imie nazwisko id_miasta ---------------------------------------- Imie1 | Nazwisko1 | 1 Imie2 | Nazwisko2 | 1 a potem w tabeli MIASTA id_miasta nazwa ---------------------------------------- 1 | Miasto1 2 | Miasto2 Do tej pory robiłem to w accessie (narzędzia> analizuj>tabela) i wszystko było ładnie pięknie do czasu jak przetwarzałem 5000 rekordów. Teraz mnie czeka 8 mln rekordów i access wymięka, wiesza się, znacie jakieś inne narzędzie do tych celów? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To w koncu access czy mysql ?
Zawsze mozesz napisac skrypt, dodac kolumny, i zamieniac Miasto na jego ID -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co zasugerował dr_bonzo jest chyba najoptymalniejszym rozwiązaniem. Robisz to mniej więcej tak:
1) Tworzysz zapytanie który wybierze Ci unikalne nazwy miast. 2) Na postawie zapytania 1) tworzysz sobie zapytanko z CREATE, które utworzy Ci tabelkę z ID + miasto 3) Dodajesz do tabelki, która ma: imie nazwisko miasto pole imie nazwisko miasto id_miasta 4) Używając MODIFY aktualizujesz wartości w id_miasta wartościami id z tabelki MIASTA 5) Usuwasz zbędną kolumnę w miasto i voila! ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 23:19 |