![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam php 5 i mysql 5 i ne działa mi połączenie przez mysqli
Może trzeba ustawić coś w mysql? Pomurzcie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat("php.net") By zainstalować rozszerzenie mysqli dla PHP należy użyć opcji konfiguracyjnej --with-mysqli=mysql_config_path/mysql_config, gdzie mysql_config_path wskazuje na ścieżkę dostępu do programu mysql_config, który występuje w wersjach MySQL powyżej 4.1. Jeśli chcesz zainstalować rozszerzenie mysql razem z rozszerzeniem mysqli musisz użyć tej samej biblioteki klienckiej w celu uniknięcia konfliktów. Masz tak zrobione? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie a gdzie to trzeba wpisać?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy instalacji oprogramowania na serwerze. Jest jakis powod dla ktorego koniecznie potrzebujesz mysqli?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a - podstawowe pytanie - na jakim systemie działa Ci serwer i baza?
jeśli na windzie, to może pomoże wrzucenie biblioteki libmysqli.dll do C:\WINDOWS\system32\ a poza tym napisz, czy się pojawia jakaś informacja, i jeśli tak, to jaka? wtedy będzie wiadomo, czego Ci brakuje ![]() Ten post edytował mpps 15.06.2007, 20:30:03 -------------------- www.mpps.pl
park maszynowy: apache 2.2.22 | php 5.4.0 | MySQL 5.0.10 | phpMyAdmin 3.5.0 | notepad ++ | pilsner urquell |
|
|
![]()
|
|
powiec mi tylko gdzie wpisać
serwer mam apache Ten post edytował Lejto 26.06.2007, 16:05:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie pomogło tylko dopisanie extension=php_mysqli.dll w php.ini
-------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
nic z tego nie działa a konktetnie chodzi mi o ten przykład:
plik głosoj.html plik pokaz wynik.php
próbowałem juz to przekształcać na zwykłe połączenie ale nie udało się może wam się jakoś uda bym był bardzo wdzięczny :roll2: -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
powiec mi tylko gdzie wpisać
serwer mam apache Tu jest istotne, jaki masz system operacyjny, bo to polecenie jest fragmentem większego polecenia konfigurującego php do procesu kompilacji na np. Linuksie. Serwer nie ma znaczenia w tym wypadku. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
no pomoże mi ktoś?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 18 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie napisałeś nawet czy serwer na windowsie czy linuksie. Co do windowsa, mpps podał juz powyżej rozwiązanie. Co do linuksa, zależy czy masz php skompilowane z mysqli. Jeśli nie działa od razu, to czeka Cię zapewne samodzielna kompilacja. No chyba że jak dobrze poszukasz znajdziesz gdzieś gotowca w pakiecie rpm, deb, tgz, zależy jaką masz dystrybucję.
A tak swoją drogą, można użyć do tekiego prostego działania zwykłe mysql_connect, mysql_select_db itd. Albo PDO, widzę że php5 używasz, więc z tym nie powinno być problemu. Ten post edytował elektrrrus 30.06.2007, 18:53:37 |
|
|
![]()
|
|
mam windowsa ale chodzi o ten przykład czy mógłby ktos go przerobić na szwykłe połączenia?
bo mi się nie udaje Ten post edytował Lejto 30.06.2007, 20:31:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 18 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W czym się nie udało? Gdzie były problemy? Prosze pokazać konkrety. Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi, ale od konkretynych rozwiązań to jest na tym forum osobny dział, gdfzie zamieszcza się zapotrzebowanie i osoby odpowiadaja na to wraz z ceną. Tu chyba chodzi o to, żeby się czegoś samemu nauczyć...
|
|
|
![]()
|
|
ok już mi się udało
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:28 |