![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2007 Skąd: Leszno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Napisałem kod uploadu plików na serwer, ale nie wiem jak zabezpieczyć się przed napisaniem już istniejącego pliku.
Jak przerobić ten skrypt, żeby przed przekopiowaniem pliku do katalogu sprawdzał czy plik o takiej samej nazwie już istnieje? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokładnie tak, jak napisałeś w temacie - użyj funkcji file_exists
-------------------- // ...
Co nieco o mnie ;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2007 Skąd: Leszno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem że trzeba użyć tej funkcji tylko nie wiem w którym miejscu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
use the brain, Luke ;-)
file_exists($nazwa_pliku) - sprawdza czy plik $nazwa_pliku istnieje u ciebie $nazwa_pliku to $upload_file a gdzie umieścić, to przecież też napisałeś: Cytat żeby przed przekopiowaniem pliku do katalogu sprawdzał czy plik o takiej samej nazwie już istnieje? czyli przed move_uploaded_file
-------------------- // ...
Co nieco o mnie ;) |
|
|
![]()
|
|
Dzięki. Tak właśnie myślałem ale wolałem się upewnić.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 16:57 |