![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
kolega planuje sobie kupić kompa stacjonarnego (aktualnie ma notebooka). Poszukaliśmy razem i znalazłem taki zestaw: Arest Computers Wrocław: Kod Procesor AMD ATHLON 64 3500+ BOX / S- AM2 239 Plyta glowna ASUS M2N 1394 - nForce 430, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-AM2 245 Pamiec RAM KINGSTON DDR2 1024 MB / 667, CL5 115 Dysk Twardy WD 120 GB, 8 MB, SATA II - WD1200JS 165 Karta Graficzna PCIex SAPPHIRE X550 ADV 256 MB, 128 bit - BOX 185 Nagrywarka DVD LITEON SH-16A7S - 16x DVDRW DL, OEM, SATA, czarna 115 Obudowa TRACER COBRA ECCONO TRO-212 - 400 W, PFC, srebrno-czarny 129 FDD 3.5" ALPS, srebrny 22 Klawiatura TRACER TRK-18 MUT Ultra Touch - PS/2, Multimedia, srebrno-grafitowy 29 Mysz LOGITECH B85 - optyczna, PS/2, USB, srebrno-czarny 50 Wentylator PENTAGRAM Freezone NXC-100 AlCu 53 Panel LCD BENQ FP73GS - 17", 5 ms, 1000:1, 300 cd/m2, DVI, srebrno-czarny 585 Glosniki CREATIVE SBS 380 - 2.1, 12 W, czarny 77 --------------------------------------------------------------------------------------------------- Suma brutto: 2009zl Chciałbym się dowiedzieć czy taki zestaw do siebie pasuje ![]() To jest moje pierwsze podejście do zestawienia wszystkich podzespołów ![]() ![]() Jeżeli ktoś ma lepszą propozycję, która (wraz z monitorem i peryferiami) nie przekracza 2200 to możecie napisać ![]() Pozdrawiam, tiraeth |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Intel Core2 Duo E4300 1.8GHz wydajnością może pobić całą konkurencję (a kręci się jak marzenie) koszt? ~450 zł + płyta ~400 zł. 400 zł więcej, ale naprawdę warte tych pieniędzy. C2D to skok wydajnościowy na miarę Pentium III. FDD? Po jaką cholerę?
![]() Tak patrzę że bardzo oszczędny ten składak :| w takim segmencie jest zawsze najciężej doradzić. Napisz może czego oczekujesz od kompa, jakich będziesz programów używał (to znaczy nie ty tylko kolega). Tak łatwiej zbudować odpowiedniego kompa. Ten post edytował sztosz 14.06.2007, 22:16:49 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Do programowania w php i photoshopa wystarczy.
Z grami może być już różnie. Ps. też bym poparł wybór bardziej w stronę INTEL'a, ale musisz wtedy liczyć około +500zł do ceny. A i jeszcze jedna ważna rzeczy, na pewno będziesz miał większe problemy na Linuksie, niż z kartą nVidii ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie doszedłem do wniosku, że jako kartę (chyba) zaproponuję mu PCIex ASUS GF 7300 za ok 200zł. Odnośnie proca to zostaniemy przy Athlonie, inny kolega ma (chyba) takie same CPU i kręci się dobrze.
Komp będzie raczej sprzętem uniwersalnym, tzn.: - gry komputerowe (cześciowo pozycje z ubiegłego roku, i pewnie SC2 jak wyjdzie będzie chciał potestować) - grafika komputerowa i strony internetowe - filmy DIVX i DVD Budżet faktycznie ma ograniczony, no ale tyle udało mu się uzbierać na 18-stkę (pomijajac koszty imprezy jakie poniósł pewnej majowej nocy ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mimo, że teraz siedzę na AMD, to bym kupił C2D... Jak dostaniesz porządną sztukę, to po podkręceniu będzie szaleństwo
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałbym drugie giga do pamięci. Nawet kosztem procesora. Nie musi być chyba też Kingstone, ale w sumie to najpewniejsze. Dalej napisz lepiej jaki chipset jest na tej grafice. Wyrzuć FDD, zawsze 20zł się zoszczędzi, a można sobie np microfon dokupić do skype. I nie widzę karty dzwiękowej, wbudowana? Jeżeli tak to nie kupuj głośników za więcej jak 50zł.
|
|
|
![]()
|
|
Jabol: Pewnie dźwiękówkę sobie kupi (wszak Creative SB Live! 5.1 już po 30-40 dyszki można z drugiej ręki mieć - a karta jest imho b. dobra - sam mam).
FDD może i faktycznie nie potrzebne, ale nigdy nie wiadomo ![]() ![]() Nie piszcie już, że lepiej +500zł i C2D bo nie ma tych +500zł ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I rzeczywiście tak myślę, że jakiś dwurdzeniowy procesor to byłoby dobre. W sumie multiprocessing to dzisiaj coraz ważniejsza kwestia. Skoro nie c2d (albo c2q
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jabol: Tyle RAMu spokojnie wystarcza
![]() ![]() ![]() Mam sporo słabszego kompa, a kilka lat temu dałem około tyle ![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
Akurat LCD to i tak dobrze. Zależy też jaki system chce na tym położyć. Visty nie używam, ale czytałem, że potrzebuje pamięci bez końca (taki 1GB to dla systemu operacyjnego tylko). W sumie na filmy nie trzeba wiele, ale do gier się przyda sporo ramu (niektóre mają minimalnie wymagane 1GB, a wszyscy wiemy co oznacza minimalnie wymagane). Osobiście używam komputera jako stacje deweloperską i jedno IDE + jakiś serwer + inny serwer + jakiś debugger + jakaś kompilacja w tle i wiem jak szybko zasoby znikają. Co prawda kolega tak tego używał nie będzie, niemniej jednak jakaś gra + muza w tle (a pewnie nie będzie tak jak ja używał mpd, którego praktycznie nie ma, tylko jakiegoś potworka) + jakieś ściąganie (np. Bittorrent, oczywiście tylko legalne programy!) + dajmy na to jeszcze będzie raz na jakiś czas szło indeksowanie systemu plików w tle i też nawet nie zauważy kiedy mu zeżre to. Także zostałbym spokojnie np. przy procesorze 3GHz, a dokupił drugiego Giga ramu. A swoją drogą jak masz za dużo to mi podeślij, np. te 512, żebyś miał równo
![]() Pozdrawiam Będą oczy bolały. Kiedyś jaja też (...) zaczną. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Akurat LCD to i tak dobrze. Zależy też jaki system chce na tym położyć. Visty nie używam, ale czytałem, że potrzebuje pamięci bez końca (taki 1GB to dla systemu operacyjnego tylko). W sumie na filmy nie trzeba wiele, ale do gier się przyda sporo ramu (niektóre mają minimalnie wymagane 1GB, a wszyscy wiemy co oznacza minimalnie wymagane). Osobiście używam komputera jako stacje deweloperską i jedno IDE + jakiś serwer + inny serwer + jakiś debugger + jakaś kompilacja w tle i wiem jak szybko zasoby znikają. Co prawda kolega tak tego używał nie będzie, niemniej jednak jakaś gra + muza w tle (a pewnie nie będzie tak jak ja używał mpd, którego praktycznie nie ma, tylko jakiegoś potworka) + jakieś ściąganie (np. Bittorrent, oczywiście tylko legalne programy!) + dajmy na to jeszcze będzie raz na jakiś czas szło indeksowanie systemu plików w tle i też nawet nie zauważy kiedy mu zeżre to. Także zostałbym spokojnie np. przy procesorze 3GHz, a dokupił drugiego Giga ramu. A swoją drogą jak masz za dużo to mi podeślij, np. te 512, żebyś miał równo winksmiley.jpg... a nie, zapomniałem, nie mam wolnego slota ;P. Pozdrawiam Cytat Będą oczy bolały. Kiedyś jaja też (...) zaczną. ![]() No, a co myślisz ![]() ![]() ![]() ![]() Z resztą Jabol, mi bardziej mocy proca brakuje ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli zdecydujemy się na AMD Athlon X2, to będzie dwurdzeniowy
![]() Dzięki za wszystkie porady, co do monitora, to przy takim budżecie ciężko wybrać coś dobrego ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Benq'u może być na początek. Potem polecam poszukać czegoś lepszego. Najlepiej pochodzić po sklepach i pooglądać =] (w przypadku mojego parametry i firma powiedziały mi - tylko brać
![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
@sztos:Linux SMP How-To
Linux i MP @tiraeth: Twój problem i tak już chyba skończony, so why care? // (zapomniałem, że jesteś modem;) ), dzięki Ten post edytował Jabol 16.06.2007, 19:46:09 |
|
|
![]()
|
|
Cytat @tiraeth: Twój problem i tak już chyba skończony, so why care? Jabol, jaki problem ![]() Zaraz wydzielę posty o wielowątkowości ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 22:26 |