![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobieram obrazek wraz z danymi o nim z bazy danych mysql.
Pobrany obrazek chciał bym zoptymalizować do wybranego rozmiaru zanim zostanie wysłany do użytkownika. Czy ktoś może przerobić ten kod aby to było możliwe.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałoby się gotowca?
![]() Tutaj masz wszystko co jest Ci potrzebne: http://pl.php.net/manual/pl/ref.image.php -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przejrzałem podany link i prubowałem przerobić skrypt.
Ale nadal nie potrafie przerobić poprawnie skryptu, aby optymalizował grafike. P.S. Proszę niech ktoś mi pomoże bo naprawdę tego skryptu bardzo potrzebuje, a za dobrze nie znam php. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie jeszcze Ci podpowiem ale gotowca pisał nie będę. Może ktoś inny...
Przydadzą Ci się takie funkcje jak: 1. imagecreateformjpg - http://pl2.php.net/manual/pl/function.imag...atefromjpeg.php 2. imagecreatetruecolor - http://pl2.php.net/manual/pl/function.imag...tetruecolor.php 3. imagecopyresampled - http://pl2.php.net/manual/pl/function.imagecopyresampled.php Poza tym poszukaj na forum bo na pewno było. Jak będziesz miał jakiś konkretny problem to pisz, na pewno ktoś pomoże, a nie prosisz o całość, bo jej zazwyczaj nikt nie dostaje ![]() -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]()
|
|
W jaki sposób przerobić ten skrypt, aby zmniejszał i optymalizował obraz ze zmiennej $obrazek. Bo jak otwieram obraz z pliku to skrypt działa poprawnie ($filename = 'images/obrazy/5.jpg';). Ten post edytował Gordon1x 13.06.2007, 18:07:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
? :-) Obrazek nie znajduje się w katalogu, lecz tylko w bazie danych. Podałem przykład do którego doszedłem i spawdziłem że działa. A mój problem polega na tym że niewiem jak zrobić aby zmniejszył i zoptymalizował obrazek z bazy danych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 29.12.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na poczatku tworzysz plik tymczasowy ktorego zawartoscia sa dane obrazka z bazy danych i na nim operujesz, a na koncu usuwasz go.
wykorzystywanie funkcji: tmpfile" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual/tempnam" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, file_put_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, unlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Ten post edytował emacieka 13.06.2007, 19:02:16 -------------------- ''' ... Among the blind one eyed man is a king ... '''
|
|
|
![]()
|
|
na poczatku tworzysz plik tymczasowy ktorego zawartoscia sa dane obrazka z bazy danych i na nim operujesz, a na koncu usuwasz go. wykorzystywanie funkcji: tmpfile" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual/tempnam" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, file_put_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, unlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Jak tyle danych zapisac to pliku temp. I w jaki sposób odczytać plik tymczasowy. Prubowałem i nic mi z tego nie wyszło. Proszę niech ktoś poprawi ten skrypt, bo ja naprawdę niewiem jak to zrobić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 29.12.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisane na szybko wiec daj znac jak cos nie dziala:
Ten post edytował emacieka 13.06.2007, 20:01:14 -------------------- ''' ... Among the blind one eyed man is a king ... '''
|
|
|
![]()
|
|
Skrypt nie wyświetla obrazków więc jest błąd.
Jak adres do pliku wpisze ręcznie, czyli 127.0.0.1/~strona/obraz.php?pathsimg=2 to wyświetla błąd. Fatal error: Call to undefined function: file_put_contents() in c:\usr\krasnal\www\strona\obraz.php on line 20 Normalnie to strona się odwołuje do obrazków przez:
Ten post edytował Gordon1x 13.06.2007, 20:25:54 |
|
|
![]()
|
|
Niech zgadne: php4?
Cytanie manuala nie boli:
Ten post edytował emacieka 13.06.2007, 20:31:29 -------------------- ''' ... Among the blind one eyed man is a king ... '''
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Wielkie dzięki za pomoc.
Niestety skrypt nie wyświetla obrazków w Internet Explorer. Czy ktoś może rozwiązać ten problem.
|
|
|
![]()
|
|
Wiersz 56: header("Content-lenght: $file_size");
powinno być: header("Content-length: $file_size"); mała literówka ![]() Ten post edytował emacieka 14.06.2007, 16:15:36 -------------------- ''' ... Among the blind one eyed man is a king ... '''
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 09:27 |