![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 1 Dołączył: 12.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Ostatnio zaczalem sobie pisac CMS'a dla wlasnego uzytku. Kilka rzeczy nie podobalo mi sie wiec postanowilem je zmienic : -chce zmienic,by wszystkie ustawienia byly w jednym pliku. umiem dodac do pliku jakis.php $blabla itp. ale teraz tutaj zaczyna sie moj problem. A mianowicie chcialbym zapisane juz dane w pliku jakis.php zmieniac poprzez formularze na stronie. TZN. gdy mam np:
To bym chcial zmieniac je z poziomu strony poprzez formularze. Formularz zrobilem sam ale nie umiem tego zmienic. Domyslam sie, ze to trzeba poprzez: 1)otwarcie pliku 2)zapis 3)zamkniecie pliku Na tym moja wiedza sie konczy. Nie umiem tego zrobic. Patrzylem na tego typu skrypty ale to nie pomoglo. Bardzo prosilbym o wskazowki, gdyz dopiero sie zaczynam uczyc PHP. Pozdrawiam Przemo_ Ten post edytował Przemo_ 12.06.2007, 17:20:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 153 Pomógł: 2 Dołączył: 28.05.2007 Skąd: Stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie dwa skrypciory. Pierwszy, działa tylko wtedy, kiedy wiesz, w której linijce jest zapisane to, co chcesz zmienić:
Teraz drugi sposób, ale w pliku z danymi musisz mieć znaczniki "<?php" i "?>".
Ten drugi jest chyba trochę lepszy, bo nie musisz z nim liczyć linijek. -------------------- Raz, dwa, trzy, baba Jaga patrzy!
http://trelemorele.cba.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 1 Dołączył: 12.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zaraz przetestuje i dam znac czy dziala!
//EDIT Drugi sposob nie dziala ![]() sluchajcie moze ja cos zle robie. a robie tak : PLIK edytuj.php
Plik z ustawieniami :
i mam tez plik zamien.php a w nim :
i nie idzie. jak cos to prosilbym o dokladną instrukcje Pozdro dobra... mam dzieki poradzilem sobie tym pierwszym sposobem. THX Glarden sluchajcie... kolejny problem a mianowicie mam plik edytuj.php
a plik ustawienia.php to
i owszem skrypt zmienia $admin na taki jaki chce ale jak dodaje go do pliku to bez "" czyli wychodzi wtedy
wczesniej bylo all dobrze. niewiem dlaczego teraz tak jest ![]() a ja nie moge tak miec, poniewaz mam require w index.php, ktory pokazuje mi title na glownej z pliku ustawienia.php i jak $admin jest bez "" to
i dopiero jak dodam recznie to cacy chodzi. wiec niewiem co zle robie. Pozdro! Ten post edytował Przemo_ 12.06.2007, 22:15:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
linia 11 w edytuj.php :
Ten post edytował uli 13.06.2007, 12:17:10 -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 13:29 |