![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy da się zrobić ORDER BY według własnej funkcji porównującej? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak, można. Ale jak to nie powiem, bo nie robiłem tego, do tego jest to zależne od konkretnego przypadku co się chce zrobić.
-------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Powiedz dokładniej, co chcesz osiągnąć - a pokażemy Ci jak
![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@php programmer Chcesz tak zastosowac ORDER BY "mojaProcedura"() ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabele z kolumną idfirmy z tym, że narzucone jest,
aby firmy pojawiały się w określonej kolejnośći np 2 1 3 4 8 5 6 0 7 9 Dodam że w tym ciągu nie ma żadnego logicznego uporządkowania Normalnie to bym stworzył drugą tabelę z firmami z dodatkową kolumną do sortowania, ale moge jedynie czytać z bazy, nie mam praw zapisu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli mozesz to utworz wlasna funkcje sortujaca jesli masz mozliwosc zapisania jakiejsc funkcji nie koniecznie w tym schemacie. Nie wiem czy jest mozliwosc w PG podania jak dane pole ma byc sortowane, ale to musisz pogooglowac mozliwe ze cos takiego w pg jest zaimplementowane.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Jeśli masz PG w wersji 8.2 istnieje jeszcze inna możliwość.
Od tej wersji dostępna jest nowa funkcjonalność - podawanie list (VALUES) do zapytań. Dzięki temu łatwo można zrobić coś takiego:
A wtedy zrobienie takiego sortowania jak chcesz, staje się banalne. Więcej na ten temat: http://www.depesz.com/index.php/2006/12/09...esie-82-values/ -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na 99% da się napisac własne reguły sortowania, kiedys tego szukałem, i znalazłem gdzies opis dokladny, nie moge teraz tego znalesc niestety
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:14 |