![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A więc mam pewien problem. Jak wszyscy wiedzą funkcja eregi uwzględnia w wyszukiwaniu małe i duże litery. Co można zrobić, aby wielkość liter nie miała znaczenia?
Np. Kod $ala = "PinGwin"; if(eregi("pingwin", $ala) { echo"OK"; } To nie wyświetli OK, ponieważ jest to sprzeczne, ale jak uzyskać, żeby funkcja nie zwracała uwagi na wielkość liter? -------------------- Kompleksowe i profesjonalne tworzenie stron www
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np:
tu istotne jest to "/i" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wszyscy wiedzą funkcja eregi uwzględnia w wyszukiwaniu małe i duże litery. Ja pierwsze słyszę...Odsyłam do dokumentacji: - ereg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - eregi" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual: Cytat eregi — Case insensitive regular expression match
-------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Sorry... Źle napisałem skrypt testowy i tak wyszło
![]() Pozdrawiam. A wiecie może dlaczego, kiedy używa się funkcji eregi i jeżeli w szukanej frazie wpisze się znak * to wyskakuje błąd: Warning: eregi() [function.eregi]: REG_BADRPT in /home/sylwin/domains/smiech.info/public_html/a/eregi.php on line 3 A skrypt jest taki: Kod <?php $a = "Ala ma kota"; if(eregi("*", $a)) { echo"OK"; } ?> Dlaczego tak się dzieje i jak można tego uniknąć? -------------------- Kompleksowe i profesjonalne tworzenie stron www
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 15 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiecie może dlaczego, kiedy używa się funkcji eregi i jeżeli w szukanej frazie wpisze się znak * to wyskakuje błąd Ponieważ znak * jest w wyrażeniach regularnych tzw. kwantyfikatorem oznaczającym "0 lub więcej wystąpień danego znaku/ciągu znaków". jak można tego uniknąć? wystarczy wstawić znak \ przed *.
Ten post edytował Void 8.06.2007, 16:22:05 |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jeden problem. To jest skrypt:
Kod <?php $ala = "pingwin"; $str = "PiNgWiN jest THE BEST"; if(eregi($ala, $str)) { $str = eregi_replace($ala, "<b>$ala</b>", $str); echo $str; } ?> Wyświetli się: pingwin jest THE BEST Co zrobić, aby wyświetliło się PiNgWiN jest THE BEST nie zmieniając zmiennej $ala? -------------------- Kompleksowe i profesjonalne tworzenie stron www
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 15:39 |