![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym zabezpieczyć swój panel admina który opiera się na AJAXie o sprawdzanie adresu pochodzenia danych. Czyli po prostu aby skrypt zanim doda dane do bazy, sprawdził czy pochodzą z formularza z danego pliku i serwera. Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić jak to zrobić? I czy w ogóle istnieje taka możliwość... Pozdrawiam, Łukasz. -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o adres z którego pochodzą dane to ja robię tak
$page = $_SERVER['HTTP_HOST']; if (!ereg($page, $_SERVER['HTTP_REFERER'])) { header('Location: http://google.pl'); exit(); } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Refere ale da sie podszyc pod to. Trudno bedzie tak to w taki sposob zabezpieczyc. Mozesz ip sprawdzac i inne rzeczy to na pewno zmniejszy ryzyko podszycia sie pod danego klienta.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To mam jeszcze taką propozycję
<FORM action="form.php" method=post> <INPUT class=inputbox size=15 name=login> <INPUT class=inputbox type=password size=15 name=haslo> <INPUT class=button type=submit value=Zaloguj name=submit> </FORM> if ($_POST['submit']!='Zaloguj') ... coś tam Tu akurat nikt nie domyśli się że sprawdzam wartość submita. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdaje mi się że rozwiązaniem twojego problemu są tokeny.
Generujesz token na stronie z formularzem zapisujesz do pola typu hidden i do zmiennej sesyjnej no i na stronie do której wysyłasz dane porównujesz dwa tokeny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ważne skąd pochodzą dane tylko czy są bezpieczne i poprawne.
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:38 |