![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
chcialem wykonac w php instrukcje: $query = "select user_id, first_name from users where username='$u' and password=PASSWORD('$p')"; ale cos jest nie tak...mianowicie za kazdym razem czy podaje prawidlowe haslo czy tez nie....odczytuje niepoprawnie zienna $p....czy moze mi ktos doradzic co robic?? dodam ze jak zakomentuje sobie cxzesc z password... wszystko jest OK (dziala bez hasla oczywiscie) z gory dzieki za pomoc pozdrawiam rfelijak |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OLD_PASSWORD()
Dokładnie ten sam problem i jego rozwiązanie - powinno pomóc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam Ten post edytował uli 8.06.2007, 06:32:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postepowalem dokladnie z instrukcjami i nadal nic...moze cos zle robie, ale...
zamieniam PASSWORD() na OLD_PASSWORD w skryptach do rejestracji i logowania (przy operacjach INSERT i SELECT) a mimo to i tak nie moze wykonac mojego zapytania Co ciekawsze gdy w php myAdmin dam: SELECT password( 'test' ) , czy tez old_password('test') zwraca mi poprawna wartosc hasla: 378b243e220ca493 ale gdy daje SELECT * FROM users WHERE password = old_password('test') czy tez SELECT * FROM users WHERE password = password('test') nie zwraca mi nic.... nie mam zielonego pojecia co z tym dalej zrobic z gory dzieki za pomoc pozdrawiam rfelijak |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co przychodzi do glowy to to ze pola password != password('test') lub rozmiar varchara jest za maly i wtedy automatycznie pole password bylo obcinane do ilosci zdefiniowanej.
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzieki
nie wpadlem na to ze deklarujac password jako varchar(10) a poznije podajac haselko np "test" mimo ze zawiera mniej niz 10 znakow to po modyfikacjach zapisze na wiekszej liczbie znakow... jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc pozdrawiam rfelijak |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:03 |