![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używam skryptu który zachowuje polskie nazwy znaków po uploadzie (_POST). Konwertuję je do WIN1250 funcją:
niestety część znaków (bardzo żadko) nie podlega konwersji i mam problemy z tymi plikami. Jak zabezpieczyć się, żeby tylko znaki akceptowane w pasku przeglądarki jako adres url przechodziły przez tą funkcję? Przykładowa nazwa pliku która sprawia mi problemy to: bez tytułu.JPG |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zamień polskie znaki na ich "zwykłe" odpowiedniki (ł -> l, ą -> a, itd.) a pozostałe (te, które nie mają takich odpowiedników) po prostu usuń?
Jeśli miałbyś problem z napisaniem takiej funkcji to zgłoś się do mnie na PM. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niby tak, ale chodzi mi o to, żeby polskie znaki były zachowane. Poza tym są jeszcz .-_ i inne które też chciałbym zachowywać, czyli jak najmniej ingerować w nazwę pliku. Pozbyć się doładnie tylko tych które będą źle przekazane w URL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 2 Dołączył: 12.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli zależy Ci na tym żeby uniknąć problemów to zrób tak jak nexis radzi.
Wytłumacz "Pani Zosi" z sekretariatu że nie jest wskazane używanie polskich znaków ![]() -------------------- Cogito Ergo Sum
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja używałem do tego funkcji do kodowania URL takich jak:
urlencode urldecode lub rawurlcode rawurldecode wtedy wszystkie znaczki będziesz miał ![]() -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:42 |