![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pisze skrypt php do crona/phpbb. Niemusicie znac tabel standardowej bazy phpbb, mam tu male zapytanie ktore nietyra. Jezeli wykonam samo zapytanie ze zmiennej $sql3 w bazie danych uzyskam 93500 okolo. Jednak niemoge tego przetworzyc tym skryptem aby ta uzyskana liczbe z $sql3 zapisac do byle jakiej zmiennej zeby potem ja sobie poprzez dzialajace $sql1 zapisac do bazy.. Co wiem ze jest dobrze? Zapytanie w $sql3, zapytanie w $sql1. Jedyna rzecz jaka jest zle to przetworzenie zapytania z $sql3 aby zostalo wykonane i zwrocilo do zwyklej zmiennej liczbe. Wtedy juz dzialajacym zapytaniem $sql1 ja sobie zapisze do bazy. Dzieki z gory za pomoc.
Ten post edytował Qspy 5.06.2007, 16:55:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$row = $db->sql_fetchrow($result); to jest przyczyna
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakas podpowiedz?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwraca caly wiersz a Ty potrzebujesz pojedyncza wartosc czyli zamiast:
powinienes miec:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W ten sposob byl syntax ale zrobilem:
$row = $db->sql_fetchrow($result); $row1 = $row['total']; a potem updatowalem $row1 ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popraw sobie jeszcze nazwy zmiennych na bardziej czytelne
![]()
Dobre nazewnictwo i formatowanie kodu to podstawa zeby sie potem nie zgubic. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Racja, skrypt bedzie maly jednak dobrze prawisz lepiej sie tak uczyc pisac.
Zazwyczaj najpierw pisze tak aby dzialalo, a potem optymalizuje pod wzgledem szybkosci/czytelnosci. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 00:23 |