![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2004 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki problem, nie wiem jak najefektywniej zrobić połączenie z bazą danych. Chodzi o to, że mam dwie tablice... w jednej mam opis użytkowników, w drugiej tablicy mam natomiast dwa ID, które odwołują się do tej tablicy. Chciałbym wyświetlić wszystkie wiersze z pierwszej tablicy, jednak podczas wyświetlania na ekran informacji, chciałbym ID zamienić na imiona+nazwiska osób. Samo rozwiązanie nie jest problemem, bo można to zrobić tak, że puszczam pętlę po pierwszej tablicy i za każdym przejściem pętli odpytuję dwukrotnie bazę o imię+nazwisko osób. Jednak wydaje mi się to strasznie nieefektywne rozwiązanie. Byłbym wdzięczny za jakąś sugestię. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 2 Dołączył: 9.05.2007 Skąd: INTERNET Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj JOIN
-------------------- "There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2004 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bardzo wiem jak join ma rozwiązać mój problem...
załóżmy, że mam dwie takie tablice: USERS id_user name oraz OTHERS jakasDana1 jakasDana2 id_ktos1 id_ktos2 i teraz puszczam pętlę po OTHERS i chciałbym wyświetlić: jakasDana1, jakasDana2 oraz zamiast id_ktos1: name i zamiast id_ktos2: name |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie ukryte zastosowanie JOIN ![]() -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:53 |