![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Mam problem, 1. mam stronę w html i formularz. Chciałbym, aby przy wysyłaniu takiego formularza, nie otwierał się program pocztowy (może być problem w kawiarenkach ), ale aby treść formularza była przesyłana bezpośrednio na adres mailowy ze strony. Słyszałem, że można to zrobić w PHP. Jak? Napisać jakiś skrypt odbierający, jaki ? Ustawić jakoś nagłówki, jak ? 2. Dodatkowy problem: jak zagnieździć taki skrypt PHP w stronie html...? Proszę o pomoc i uwagi i bardzo dziękuje. Less -------------------- Less
:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapoznaj się z funkcją mail" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub biblioteką PHPMailer.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto prosty kod wpisany na stronie index.php
o poniższej treści, nie wysyła maili, które wpadałyby do wybranej skrzynki ! Dlaczego ? Ktoś wie ?
Pozdr ![]() Less -------------------- Less
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a wywala jakiś błąd ? może funkcja mail() jest zablokowana ?
Poczytaj o PHPMailer - dużo wygodniejszy i ciekawszy sposób wysyłania maili ze strony WWW ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki...
Nie, nie wywala błedu... ale moze być zablokowane... Jak instalować te biblioteki na czyimś serwerze ? :roll2: Less Poszedłaem dalej w testowaniu funkcji mail... ale nie wychodzi... Sytuacja: Dwa serwery, oba obsługuja PHP, na jednym mam formularz, który przesyłany jest do drugiego, gdzie odbiera go skrypt:
Niestety wywala się już od razu na drugiej linii, bład: "Parse error: syntax error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING in /home/webicon1/public_html/zewnetrznapoczta/versuspost.php on line 2" O co chodzi ? Któryś serwer to blokuje ? Proszę o pomoc Less ![]() -------------------- Less
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zamień na początku <? na <?php bo niekiedy konfiguracja php nie kuma samego <?
Edit: no właśnie: Wyskakiwanie z html'a Ten post edytował Darti 6.06.2007, 12:41:17 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Niestety nic nie pomogło... dopisanie <?php ... ?>
W formularzu był znacznik: enctype - ale usunięcie go, też nic nie dało... Less ![]() -------------------- Less
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pokaż/wklej tutaj kilka pierwszych linii pliku versuspost.php bo nie coś wierze że to co pokazujesz jest tym plikiem
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Formularz w uproszczonej wersji, wygląda tak:
Less ![]() Tak to wygląda: (teraz)
![]() Versuspost.php = post.php Ściśle mówiąc, wywala się na 4 linii... Słyszałem... że to może mieć coś wspólnego z ochroną przed spamami... jakaś blokada... na serwerze... ![]() Less -------------------- Less
|
|
![]()
|
|
To coś powyżej jest OK (przynajmniej w miejscu, gdzie błąd powstaje), możesz ewentualnie zmienić na pojedyncze cudzysłowy ($mailTo = 'ktos@gdzies.pl'; ) ale to raczej nic nie zmieni. Czy przed wklejeniem na forum kodu z pliku, który generuje błąd, zmieniasz coś ? kasujesz, edytujesz ?
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem? Stale robię podmianki, aby wykryć, gdzie tkwi bład...
****************************************************** Na zakończenie: Administrator serwera przepisał wszystko litera w literę i zadziałało... Coś nie tak z kodowaniem pliku... prawdopodobnie... Dzięki wszystkim za pomoc... P.S. ...a swoją drogą, ciekawy problem... sprawdzę dlaczego tym razem wystąpił... Less ![]() ******************************************************* Jeszcze ostatnie... było kodowane w ANSI... powinno być w Unicode, czy UTF-8 ? Podobno to nie ma znaczenia... Less ![]() Ten post edytował Less 6.06.2007, 16:02:17 -------------------- Less
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic w tym ciekawego. Po prostu pewnie miałeś jakieś znaki, których nie wiedziałeś w, jak zakładam, notatniku...
Co do kodowania - radzę UTF-8. -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]() ![]()
|
|
A tak przy okazji... jak zrobić, aby przy wysyłaniu tego formularza otwierało się nowe okno z informacją i nie zamykało okno strony formularza ?
i drugie ewentualnie: aby wpisy w formularzu się kasowały (a więc uruchamiał się jakiś skrypt jednocześnie z łączeniem) ? Less ![]() ********************************************* A propos pktu 1. czy trzeba formularz zrobić na dodatkowo otwieranym oknie (np przez JS) ? Czy mozna inaczej... i dodatkowo: jak zrobić, aby po wysłaniu, oglądający automatycznie wrócił do poprzedniej strony... i jeszcze, jak zrobić, aby np mail nadającego... wpisany w formularzu, pojawił się w wiadomości w wierszu: od (tak jak w zwykłym wysyłanym mailu) ![]() ![]() Please... o info, gdzie to znajdę Dzięki Less ![]() Proszę o pomoc... tak jak pisałem wyżej... Dzięki Less Ten post edytował Less 8.06.2007, 11:40:30 -------------------- Less
|
|
![]()
|
|
To może zamiast przesyłać dane z formularza do pliku post.php ustaw action tak: action="" a przed formularzem sprawdź czy $_POST['Submit']=='Wyślij wiadomość' i jeśli tak to zrób include('post.php').
Dzięki temu możesz zachować wartości formularza stosując takie coś:
A co do wartości od: to dla windowsowych klientów trzeba jeszcze ustawić nagłówek Reply-To: Ten post edytował Darti 8.06.2007, 12:44:36 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się, że kod html wpisany przez Ciebie... się nie wpisał...
Less ![]() -------------------- Less
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się, że kod html wpisany przez Ciebie... się nie wpisał... Less ![]() ja wpisałem tylko jedną linijkę kodu html (z zagnieżdżonym kawałkiem PHP). No przecież nie będę za Ciebie aplikacji pisał bo za to oczekiwałbym zapłaty ![]() -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]()
|
|
No dobra... jeśli to tak miało być... to i tak dzięki za nakierowanie...
Less A swoją drogą... chętnie się odwdzięczę... Less ![]() Wielkie dzięki Darti za propozycję... ile by to kosztowało? ale właściwie... to niewielka rzecz i już to prawie zrobiłem... a poza tym to mój "niekomercyjny" projekt... Less Ten post edytował Less 8.06.2007, 16:12:49 -------------------- Less
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 06:50 |