![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
mam problem z polaczeniem z baza danych mysql
uzywam skryptu standardowego , ktory dzialal mi w php 3 <?php $link_id = mysql_connect("localhost", "root", "pass"); // laczysz sie mysql_select_db("adam"); // wybierasz baze danych mysql_close($link_id); // przerywasz polaczenie ?> a ten wywala mi tekst : Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\skrypt.php on line 2 podobna sytuacja jest dgy uzywam skryptu php 5 <?php include("DB.php"); $dsn2 = 'mysql://root:haslo6@localhost/baza_danych'; try { if (PEAR::isError($dbh = DB::connect($dsn2))) throw new Exception($dbh->getMessage()); else { echo 'Polaczenie nawiazano poprawnie.<br/>'; if($dbh->disconnect()) echo 'Rozlaczenie z baza danych nastapilo poprawnie.<br/>'; else throw new Exception('Wystapil problem podczas zakanczania polaczenia z baza danych.<br/>'); } } catch(Exception $error) { echo $error->getMessage(); } ?> Wtedy wywala mi tekst : DB Error: not fund ogolnie mam poblemy z polaczeniem się baza mysql mimo ze jest zainstalowana i mogę się z nia polaczyc programem MySql Administrator uzywam programow: Apache 2.0.55(Win32)PHP/5.1.2 MySql version MySQL 4.1.7-nt via TCP/IP Dzięki za ewentualną pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Najprawdopodobniej przyczyną tego błędu jest nie załadowanie biblioteki mysql, zmień (w pliku php.ini)
Kod ;extension=php_mysql.dll na Kod extension=php_mysql.dll
Ten post edytował webdicepl 3.06.2007, 19:30:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Juz znalazlem przyczynę.Sprawdzilem w phpinfo() czy mam obsluge mysql.nie bylo ,poniewaz mialem wersje php 5, ktora nie miala zaimplementowanej obslugi mysql - byla to jedna z wczesniejszyc 'piątek'. sciągnąłem z netu inną wersję 5.2.3 i tam juz jest ok.
dzieki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie - gdzie dokładnie w phpinfo() jest tekst o obsłudze mysql? bo mam dokładnie ten sam problem, tyle że ja mam php 5.2.3 i nadal występuje ten błąd...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:19 |