![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem,że coby dostawać znaki z utf8 wystarczy po każdym łączeniu się wysłać SET NAMES utf8 (działa bez cudzysłowia też). A jak ustawić coby serwer mysql domyślnie uzywał owego utf8? Systemy kodowania znaków to UTF8, system porównań dla połączeń to utf8_general_ci. (przez phpmyadmin sprawdzane)
Da się jakoś zmienić? Bo szukałem na forum i wszyscy zawsze pisali o SET NAMES... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2007 Skąd: Kleszczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek w skrypcie php zrób:
Kod header ('Content-type: text/html; charset=utf-8'); Zapisz plik skryptu w kodowaniu UTF. Połącz się skryptem z bazą i już powinno działać kodowanie UTF we wszystkim. -------------------- Szczęścia w mrokach...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@rasgan Przeczytaj dokladnie potem pomysl a nastepnie przeczytaj jeszcze raz zanim sie wypowiesz.
@Maksymus007 Kodowanie mozesz zmienic w my.ini serwera jak i klienta. Co i jak szukaj w manualu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2007 Skąd: Kleszczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, moje niedopatrzenie.
-------------------- Szczęścia w mrokach...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:51 |