![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem. Być może trywialny, ale nie wiem jak to ugryźć. Chodzi mi o to, czy jest jakiś sposób na wydobycie polecenia zapamiętanego jako łańcuch w zmiennej. Przykładowo mamy:
Kod $zmienna = 'echo $a' No i czy jest funkcja, która użyta w taki sposób: Kod potrzebna_funkcja ($zmienna) da taki sam efekt, jakby w kodzie było napisane: Kod echo $a ![]() -------------------- Autorski serwis rozrywkowy, przy tworzeniu którego stawiałem pierwsze kroki w PHP i MySQL: be-bookie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat wydobycie polecenia zapamiętanego jako łańcuch w zmiennej Hmm ... eval" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ? Cytat No i czy jest funkcja, która użyta w taki sposób: Kod potrzebna_funkcja ($zmienna) da taki sam efekt, jakby w kodzie było napisane: Kod echo $a ![]() Hm ...
A może chodzi Ci o aliasy w php ? Dla echo jest to print, zobacz w manualu ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki Mistrzowie, chodziło właśnie o eval. Temat wyczerpany.
-------------------- Autorski serwis rozrywkowy, przy tworzeniu którego stawiałem pierwsze kroki w PHP i MySQL: be-bookie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:36 |