![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wietam
jako ze juz teoretycznie mamy wersje 1.0 choć co prawda jeszcze nie stabilna ale już coś więc pisze bo natrafiłem na jak dla mnie dziwny problem i nie mogę sobie z nim poradzić a mianowicie mam plik bootstrap taki
taki sam pliki pod ZF 0.93B ładnie działa i nic nie wyrzuca indexcontroller
no i teraz nie wiem czemu pod pokazaną stroną mam wyrzucony wyjątek ( $controller -> throwExceptions(true); ) o takiej treści Kod Fatal error: Uncaught exception 'Zend_View_Exception' with message 'script 'index/index.phtml' not found in path' in D:\serwer\www\lib\Zend\View\Abstract.php:853 Stack trace: #0 D:\serwer\www\lib\Zend\View\Abstract.php(764): Zend_View_Abstract->_script('index/index.pht...') #1 D:\serwer\www\lib\Zend\Controller\Action\Helper\ViewRenderer.php(702): Zend_View_Abstract->render('index/index.pht...') #2 D:\serwer\www\lib\Zend\Controller\Action\Helper\ViewRenderer.php(723): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->renderScript('index/index.pht...', NULL) #3 D:\serwer\www\lib\Zend\Controller\Action\Helper\ViewRenderer.php(770): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->render() #4 D:\serwer\www\lib\Zend\Controller\Action\HelperBroker.php(160): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->postDispatch() #5 D:\serwer\www\lib\Zend\Controller\Action.php(504): Zend_Controller_Action_HelperBroker->notifyPostDispatch() #6 D:\serwer\www\lib\Zend\Controller\Dispatcher\Standard.php(230): Zend_Con in D:\serwer\www\lib\Zend\View\Abstract.php on line 853 wiem wyjątki sobie wyrzucam ale on o tak się nie powinien pojawić Zend_View nie używam nie podoba mi się wole OPT tak samo z helperami nie ładuje nie używam zadnego bo to jest postawione specjalnie do testów jeśli będzie throwExceptions(false) to dostaje taki błąd Kod Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Controller_Dispatcher_Exception' with message 'Invalid controller specified (error)' in D:\serwer\www\lib\Zend\Controller\Dispatcher\Standard.php:189 Stack trace: #0 D:\serwer\www\lib\Zend\Controller\Front.php(889): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http)) #1 D:\serwer\www\lib\Zend\Controller\Front.php(229): Zend_Controller_Front->dispatch() #2 D:\serwer\www\index.php(27): Zend_Controller_Front::run(Array) #3 {main} thrown in D:\serwer\www\lib\Zend\Controller\Dispatcher\Standard.php on line 189 choć strona się wygeneruje to ja i tak pod spodem dostaje jak nie jested to drugi komunikat i juz nie wiem poprostu zgłupiałem szukałem dziś cały dzień co jest ale się nie doszukałem ![]() może ktoś już doszedł co jest nie tak tutaj ![]() jesli tak to bedzie wdzięczny za podzielenie sie rozwiązaniem sugestią co robie źle -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 2 Dołączył: 20.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio miałem podobny problem, sam tez używam OPT, dlatego zrób tak:
Kod $controller -> throwExceptions(true)->setParam( 'noViewRenderer', true ); w wersji 1.0.0rc1 dodali nowy helper który automatycznie ładuje Zend_View; wiecej w manualu Ten post edytował wolditm 31.05.2007, 17:06:59 -------------------- Wspomnienia
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak przy okazji bo widzę, że używasz ZF z OPT więc zarzucę swoim rozwiązaniem, może komuś się przyda.
kod należy wrzucić do pliku application/OPT.php, a samą bibliotekę opt do library/opt. przykładowe użycie:
testowane pod zf 0.9.0 -------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio miałem podobny problem, sam tez używam OPT, dlatego zrób tak: Kod $controller -> throwExceptions(true)->setParam( 'noViewRenderer', true ); w wersji 1.0.0rc1 dodali nowy helper który automatycznie ładuje Zend_View; wiecej w manualu Nawiasem mówiąc samo: Kod $controller->setParam( 'noViewRenderer', true ); w zupełności wystarcza. Wręcz odradzałbym zostawianie throwExceptions(true) po zakończeniu projektu, w końcu ta funkcja została stworzona do debugowania. Moim zdaniem pomysł z domyślnym view jest zupełnie chybiony - przecież większość osób korzysta z jakiegoś systemu szablonów, a to rozwiązanie tylko to utrudnia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 01:06 |