![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanko do ludkow, ktorzy pracuja zawodowo w branyz IT - w jakich godzinach pracujecie? Pytanie spowodowane lektura ksiazek Joela Spolksy'ego i jego uwagami na temat wpadania "w trans" (okres czasu maksymalnej koncentracji na kodowaniu ergo najwieksza wydajnosc). Czy jakos sie to przeklada na godziny pracy, czy umiecie byc efektywnymi w dowolnych godzinach, a rzecz w warunkach zewnetrznych? Takie pytanie z ciekawosci
![]() -------------------- "Człowiek dążący do swego celu może być skuteczny tylko w przypadku, jeśli każdą minutę swego życia wykorzysta z maksymalną korzyścią dla osiągnięcia zaplanowanego celu. Jeśli stworzył dla siebie system kar i karze sam siebie za każdą zmarnowaną minutę. Człowiekowi w zupełności wystarczą 3-4 godziny snu, cały pozostały czas może być wykorzystany dla osiągnięcia upragnionego celu." -- Wiktor Suworow
Java devBlog KulturalnyChlebik |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanko do ludkow, ktorzy pracuja zawodowo w branyz IT - w jakich godzinach pracujecie? Pracowałem 08:00-16:00 teraz przełożyłem sobie godziny pracy na 07:00-15:00. Cazasem jak wpadne w trans zostaję dłużej.(...) czy umiecie byc efektywnymi w dowolnych godzinach, a rzecz w warunkach zewnetrznych? Takie pytanie z ciekawosci Nikt tego nie potrafi.![]() Programowanie to praca twórcza. Rodzaj sztuki. To nie jest lanie asfaltu - nie zawsze idzie równo. Czasem masz dzień i napiszesz tyle co w ciągu kilku dni. Czasem nie masz dnia i tępo gapisz się w monitor. Doświadzenie pozwala zminimalizować ilość tych drugich. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja ostatnio zauważyłem, znaczy się 2 dni temu. Jak padła sieć, ze znacznie moja efektywność wzrasta jeżeli chodzi o pisanie, jaj niemam dostępu do internetu...
![]() Ale tak jak Mike pisze niema reguły. Ja np. ostatnio siedziałem przez 3 godziny mędrkując na rozwiązaniem problemu i przyszło ono dopiero na kiblu w domu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...) i przyszło ono dopiero na kiblu w domu. True, czasem wystarczy oderwać się na 5-10 minut i rozwiązanie nagle "sie znajduje sie" ;). Co do pracy - 9.00 - 17.00, czasem 8.00 - 16.00. Czasem dłużej. Potem w domu - różnie. Efektywność? @mike wyjaśnił, nic więcej tu się nie wyduma. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@Wykrywacz - : ) Ja też jak nie mam netu, to piszę szybciej. Nic mnie nie rozprasza - nie ma akcji w stylu: newsy na wp, irc i jeszcze tylko parę postów na forum... oj! minął dzień i mam zaledwie 2-3 nowe klasy, rozwiązałem 1 lub 2 punkty todo : >
--edit Gdy nie miałem netu, to 40 KB kodu skoczyło w pierwsze dwa dni . Zgadzam się też z ~mike - to praca twórcza. Ten post edytował Cysiaczek 31.05.2007, 12:31:49 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedy mam 'flow' to drzwi zamkniete, komunikatory, poczta, rss powylaczany, www staram sie nie przegladac poza tym czego akurat potrzebuje do wykoania zadania (nie zawsze sie udaje
![]() Cytat przyszło ono dopiero na kiblu w domu. A myslalem ze to tylko ja tak mam ![]() Przerwy sie wlasnie do tego przydaja. Choc czesto o nich zapominam, nie chce mi sie. W domu w ramach przerwy ide naczynia pozmywac. Albo glebnac sie na lozko i zazwyczaj po 5 min wracam bo mnie oswiecilo. Godziny pracy (nauki wlasciwie, siedzenia przy kompie) 10.00 - 6.00 w roznych przedzialach (a nie 20h non stop) -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pracodawcy powinni dla każdego programisty osobny kibel postawić, jak mu tak dobrze idzie to niech cały dzień tam nawet siedzi
![]() (przepraszam nie mogłem się powstrzymać, ale to prawda najlepsze pomysły w miejscach, w których się ich nie spodziewamy) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A propos przerw
![]() jak napotkam problem to idę na fajkę (nie palę w domu, nie lubię smrodu dymu). Nie raz złapałem się na tym że przypalam sobie palce ![]() Ale zazwyczaj w połowie papierosa wpadam na pomysł (szybko kończę żeby nie stracić wątku heh) i biegnę na górę klepać kod... Najlepiej mi się pracuje w nocy, jak wszyscy spać pójdą, błoga cisza, nikt się nie kręci i obiadu pod nos nie podtyka. Słuchawki na uszach, świat nie istnieje ![]() -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:28 |