![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 16 Dołączył: 18.10.2006 Skąd: Olsztyn/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Jestem na jakimś etapie nauki OOP, strukturalnie już jest ok:) Mam do Was pytanie, w jakim stopniu ten skrypt poniżej jest Obiektowy? Może być ocena procentowa, jeśli macie jakieś uwagi to też bardzo proszę pisać ![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
0%
1. nie ocenia sie tego procentowo, co nazwyzej: jest dobra, ujdzie, i 'czemu-nie-dales-tego-szitu-na-przedszkolu' (edit: ja myslalem ze to jest w forum OOP ![]() 2. nazwa 'MyClass' nic nie mowi o przeznaczeniu klasy 3. jest niezykozystywalna (na stale zapisane parametry polaczenia z baza) 4. czemu funkcja 'sort' wyswietla dane? a nie sortuje 5. powielasz kod wyswietlania danych 6. polaczenie z baza powinno byc w osobnej klasie z ktorej bys korzystal itd. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 16 Dołączył: 18.10.2006 Skąd: Olsztyn/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o ten podpuntk?
3. jest niewykorzystywalna (na stale zapisane parametry polaczenia z baza) Poczytałem trochę i czy teraz połączenie z bazą jest odpowiednie? Parametry można zmieniać.
Ten post edytował Danone 29.05.2007, 22:34:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Główną zaletą OOP jest skalowalność, i podział w którym każda klasa odpowiada za obiekt lub grupę obiektów. W twoim wypadku napisałeś klasę która nic nie ma związanego z OOP oprócz tego że jest klasą
![]() Powinieneś napisać jedną klasę odpowiadającą za obsługę bazy danych, drugą za wyświetlanie danych jakie zostaną do niej przypisane.... Zobacz ile funkcji musiałbyś napisać, jeśli chciałbyś wyświetlać dane np. w takich kolejnościach: 1. id, imie, nazwisko 2. id, nazwisko, imie 3. imie, nazwisko, id 4. imie, id, nazwisko itd. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:57 |