![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio piszę system wymiany linków kontekstowych i natknąłem się na pewien problem. Aby nie wdrażać całego systemu postanowiłem napisać mały przykładzik:
Oczekiwany wynik: replaced_test sample Wynik który powstaje: replaced_test replaced_sample Wniosek? preg_replace zamienia również patterny, które są zamiennikami dla patternów, które mają być zamienione. Jak uniknąć sytuacji, aby to, co jest zamiennikiem juzzostało na zawsze, bez zamieniania? Problem dość ciekawy, czekam na sugestie ![]() Pozdrawiam, Athlan -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że w takim wypadku jedynym rozwiązaniem jest ustalanie odpowiedniej kolejności.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli argumentami funkcji preg_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual są tablice, to dla każdej pary elementów tych tablic preg_replace() wykonywane jest oddzielnie (tak jakby preg_replace() umieścić w pętli)
Żeby to obejść trzeba: 1. Znaleźć jakiś identyfikator który nie występuje ani w szukanym ani w zamienianym tekście, np: 'b3fwe0saf32f' 2. Dodać ten identyfikator do szukanych danych: Kod 'To jest test a dobre sample można znaleźć na ...' => 'To jest test:b3fwe0saf32f a dobre sample:b3fwe0saf32f można znaleźć na ...' 3. Zamieniać dane z identyfikatorami tą twoją funkcją preg_replace -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kicok: tutaj zrobiłem przykład zamianiania wartosci, nie kluczy z identyfikatorem, i nie jest to najlpeszy sposób. Poza tym to co powiedziałeś nie idzie w dobrym kieunku, gdyż wyrazy w tekście nie posiadają takiego identyfikatora. Tekst jest najzwyklejszy w świecie...
@Kicok: ale natchnąłeś mnię do innego pomysłu: ażda zamieniana fraza obięta by była w jakieś znaki, dla przykladu i wyłącznie przykładu dajmy znaki procenta: %
Po co to? A no po to, że string wewnątrz % i % NIE JEST brany pod uwagę zamiany. Gorzej z ułożeniem do tego odpowiedniego prega. Zna ktoś odpowiedź, jak wykluczyć string między % i % ? Ogolnie sposób dobry ![]() Pozdrawiam, Athlan --- EDIT --- Znaleziono rozwiązanie... wystarczy mieć matcha: /(wyraz|wyraz|wyraz)/e zamieniane na: $a2[\\1] -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:36 |