![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Problem mam z moim serwisem bazującym na php 5 i mysql 4.1 Otóż mój skrypt musi co jakiś odcinek czasu (zwykle godzinę) zaktualizować pewne dane w bazie danych. Dotychczas robiłem to, sprawdzając przy każdych odwiedzinach, czy minęła już data aktualizacji, po czym zapisywał ową datę w bazie danych. Administrator serwera nie udostępnia mi Crona, tym niemniej to rozwiązanie działało... do niedawna. Niestety, niedawno mój serwis zyskał na popularności i zdarza się, że dwie kopie skryptu są uruchamiane niemal jednocześnie. Jak sprawić, by tylko jedna mogła zaktualizować bazę danych? Słyszałem coś o blokowaniu tabel, jak to zrobić i czy może pomóc w tym konkretnym przypadku? Pozdrawiam -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić to tak:
Kiedy ktoś lub coś robi z bazą danych zapisuj jego session_id() w bazie . Kiedy wejdzie druga osoba sprawdzasz czy jakiś wpis jest już w bazie danych. Jeżeli tak to blokujesz dostęp jeżeli nie to dopuszczasz . Potem przy wyjściu usuwasz wpis z bazy danych. (To moja propozycja) . |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TRANSAKCJE (kropka)
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić to tak: Kiedy ktoś lub coś robi z bazą danych zapisuj jego session_id() w bazie . Kiedy wejdzie druga osoba sprawdzasz czy jakiś wpis jest już w bazie danych. Jeżeli tak to blokujesz dostęp jeżeli nie to dopuszczasz . Potem przy wyjściu usuwasz wpis z bazy danych. (To moja propozycja) . Wszelkie tego typu pomysły są ZŁE. We wszystkich tego typu pomysłach da się znaleźć taki scenariusz równoległego wykonania dwóch zapytań kiedy owy sposób nie zadziała. Dlaczego? Dlatego, że w takich przypadkach operacje sprawdzenia czy jest nałożona blokada i nałożenia blokady są PRZERYWALNE co oznacza, że pomiędzy nie może sie wepchać inne żądanie. Jedynym sposobem, tak jak kolega wyżej napisał, są TRANSAKCJE. -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, już googlam o Transakcjach mySql
![]() -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzieś kiedyś słyszałem że mysql ma wbudowaną taką blokadę w przeciwieństwie do sql.... Może się mylę
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Oki, przegrzebałem dokumentację, ale mam problem jak to ładnie połączyć w całość:
robię tak: W tym problem, że zapytanie z Selectem wykona się bez względu na lock w każdej sesji - a więc może zajść sytuacja: +jeden skrypt dostaje polecenie select i otrzymuje informacje, że już czas na aktualke +druga kopia skryptu otrzymuje te same dane, nim pierwsza zdąży zaktualizować pole. Rozpoczyna swoją aktualizację, która jest wpisana w następną transakcje +obie transakcje zostają wykonane jedna po drugiej - a więc błędnie Jak sobie z tym poradzić? Co przeoczyłem? Zaznaczam, że korzystam z wersji mySQL 4.1 ![]() Ten post edytował L_Devil 30.05.2007, 19:41:01 -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest taka składnia w sqlu SELECT ... FOR UPDATE.
Dla mysqla można poczytać o tym tutaj: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/inn...king-reads.html Edit: Właśnie zauważyłem, że korzystasz z mysql 4.1. Nie wiem czy na tym da się zrobić cokolwiek. Ten post edytował cicik 31.05.2007, 07:13:32 -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
MySQL 4.1
Wygląda na to, że jest... Czyli poprawne będzie zrobienie tego tak:
Gdyby druga kopia skryptu uruchomiła się w tej samej chwili, to z Selectem będzie musiała zaczekać? Tak? (Pytam bo nie wiem, a nie chcę popełnić błędu ![]() -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:50 |